Wordpressissä kirjoituksesi jakautuvat kahteen sisältötyyppiin: sivuihin ja artikkeleihin. Nämä erottaa toisistaan se, että sivut ovat kokonaan itsenäisiä, irrallisia kirjoituksia, kun taas artikkelit kuuluvat aina johonkin ryhmään eli Aiheeseen.

Aihe on ikään kuin yläotsikko, jonka alle yksittäiset artikkelit kuuluvat. Ehdokassivuston Aiheita voisivat olla vaikkapa:

  • 'Tiedotteet'
  • 'Vaaliteemat'
  • 'Blogi'.
Jokainen sivuille syöttämäsi kampanjatiedote määriteltäisiin tällöin kuulumaan Aiheeseen 'Tiedotteet', jokaista pääteemaasi koskeva kirjoitus kuuluisi Aiheeseen 'Vaaliteemat' ja jokainen blogikirjoituksesi Aiheeseen 'Blogi'.

Aiheiden hyödyllisyys käy ilmi siinä vaiheessa kun sisältöä alkaa olla sivuilla paljon: voit esimerkiksi luoda linkin, josta klikkaamalla sivuillasi kävijä saa nähtäväkseen kaikki sivuille syötetyt tiedotteet. Tämä onnistuu, kun ne ovat Artikkeleita, jotka kuuluvat kaikki samaan Aiheeseen nimeltä 'Tiedotteet', mutta ei olisi mahdollista, jos jokainen tiedote olisi oma, irrallinen Sivunsa.

Voit luoda uusia Aiheita sekä poistaa ja muokata vanhoja ylläpitovalikon kohdan 'Hallitse' alta, kohdasta 'Aiheet':

wp26

Tällöin sinulle aukeaa luettelo kaikista luomistasi Aiheista:

wp27

Kun asennat Wordpressin palvelimellesi, Aiheita on lähtökohtaisesti vain yksi, nimeltään 'Blogi'. Tämän nimi kannattaa muuttaa, jos et aio pitää sivuillasi blogia. Pääset muokkaamaan Aihetta (esim. muuttamaan sen nimeä) klikkaamalla 'Muokkaa'.

Uuden Aiheen lisääminen onnistuu sivun alalaidasta, ”Lisää uusi aihe” -laatikosta:

wp28

Onko Aiheen kuvaus tärkeä?

Jossain määrin. Aiheen kuvaus nimittäin tulee näkyviin netissä, kun käyttäjä klikkaa valikosta ko. Aiheen auki. Esimerkiksi jos käyttäjä klikkaa näkyviin Aiheen 'Ajankohtaista', hän saa eteensä aiheen kuvauksen + listan ko. Aiheeseen kuuluvista artikkeleista.

Mitä tarkoittaa ”Liitä aiheen alle”?

Wordpressissä voit luoda Aiheille hierarkian, eli ylä- ja alaryhmiä, joihin artikkelit sijoitetaan. Esimerkiksi ehdokkaan kampanjasivulla voisi olla (pää)aihe 'Ajankohtaista', jonka alle tulisivat kaikki kampanjauutiset. Uutisten tarkempaa ryhmittelyä varten tällä voisi puolestaan olla kaksi alakategoriaa: 'Tapahtumat' ja 'Tiedotteet'. Jokainen kampanjauutinen (Artikkeli) määriteltäisiin tällöin joko tapahtumaksi tai (muuksi) tiedotteeksi:

  • Ajankohtaista [pääaihe]
    • Tapahtumat [ala-aihe]
    • Tiedotteet [ala-aihe]

Aiheiden hierarkiaa voit säätää ”Liitä aiheen alle” -pudotusvalikosta:

wp29

Valitse täältä se (pää)Aihe, jonka alaryhmäksi uusi Aiheesi on tulossa.

Miten muokkaan jo luomiani aiheita?

Kun klikkaat Aiheiden luettelosta (pääset luetteloon siis klikkaamalla valikosta ensin Hallitse ja sitten Aiheet, kuten edellä kuvattiin) ”Muokkaa” -kohtaa, pääset muokkaamaan kyseisen Aiheen asetuksia. Tällöin eteesi avautuu samantapainen ruutu kuin uutta Aihetta lisättäessä:

wp30

Voit muuttaa tästä Aiheen nimeä, polkutunnusta (teksti, joka tulee ko. Aiheeseen kuuluvien Artikkelien www-osoitteeseen) ja kuvausta (Aiheen kuvaus tulee näkyviin netissä, kun sivuillasi kävijä klikkaa valikosta auki ko. Aiheen). Voit myös säätää, kuuluko tämä Aihe jonkin toisen Aiheen alaryhmäksi, vai onko kyseessä itsenäinen (pää)Aihe.

HUOM! ”Vihreät – De Gröna” -ulkoasupohja osaa käsitellä vain kahdentasoisia Aiheita. Yritä siis tyytyä (pää)Aiheisiin ja niiden alaryhmiin, älä luo ala-aiheille enää ala-alaryhmiä!

Jaa sivu: