— Jaana Reijonaho

Hassi: Heinäluoman, Vanhasen ja Kataisen vihreys testattava

Hassi SatuSatu Hassi puhui Joensuussa Vihreiden valtuuskunnan kokouksessa Vanhasen, Heinäluoman ja Kataisen "vihreydestä", joka on totta ainoastaan jos he sitoutuvat käytännön ilmastotekoihin.

Eduskuntavaalien alla kolme suurinta puoluetta haluaa esiintyä vihreinä. Niin on vaalien alla ennenkin tehty. Ratkaisevaa on se, mitä tehdään vaalien jälkeen.

Rohkaiseva uutinen on, että Raimo Sailas, Suomen valtiovarainministeriön varsinainen johtaja, on ilmoittanut ymmärtävänsä, että ilmastonsuojelusta kannattaa maksaa nyt, muutoin lasku lankeaa myöhemmin monin verroin suurempana.

Seuraavassa esitän listan asioista, jotka Suomessa voidaan tehdä heti, jos halutaan. Muiden puolueiden johtajien todellinen vihreys testataan sillä, ovatko he valmiita sitoutumaan näihin toimiin. Useimmat näistä asioista on jo tehty useammassa kuin yhdessä Euroopan maassa.

  1. Laajennetaan valtion tukiporkkanaa sähkö- ja öljylämmityksen vaihtamiseen pelletti-, hake- tai maalämmöksi, ja aurinkolämpökeräimien asentamiseen.
  2. Porrastetaan autojen verotus polttoaineen kulutuksen mukaan.
  3. Perutaan Vanhasen hallituksen veromuutokset, jotka pienensivät kotimaisen uusiutuvan energian suosintaa.
  4. Korjataan hiilidioksidin päästökaupan seuraava alkujako Suomen Kioto-velvoitteen mukaiseksi ja huutokaupataan osa päästöoikeuksista.
  5. Säädetään laki takuuhinnasta (syöttötariffista) sähkölle, joka on tuotettu uusiutuvalla energialla, mukaan lukien talo- ja tilakohtaiset minivoimalat, kuten pienet tuuligeneraattorit, pienet koskivoimalat, pelletti- ja hakekattiloiden yhteyteen asennetut höyryturbiinit.
  6. Velvoitetaan valtion ja kuntien laitokset ostamaan vihreää sähköä ja lämmittämään kaukolämmöllä, hakkeella tai pelleteillä sekä suosimaan rakentamisessa puuta.
  7. Painotetaan liikenneinvestoinnit ratoihin sekä joukko- ja kevyen liikenteen edistämiseen ja tuetaan junalla matkustamista vastaavasti kuin kaupunkien joukkoliikennettä.
  8. Kolminkertaistetaan rahoitus uusien energiatekniikoiden tutkimukseen ja kehittämiseen.
  9. Laaditaan biopolttoainestrategia, jonka visio on se, että 10 vuoden päästä tuotamme eloperäisistä jätteistä polttoainetta ja biomateriaaleja. Tästä voi avautua uusi mahdollisuus myös metsien hyödyntämiselle.
  10. Sitoudutaan painamaan Suomen kasvihuonekaasupäästöt vuoteen 2020 kahteen kolmasosaan nykyisestä ja vuoteen 2050 mennessä viidesosaan.
Alla on Power Point -liitteenä (3 Mt) Hassin ilmastopolitiikkaa käsittelevä esitys.
LiiteKoko
Office presentation icon hassiilmastopolitiikasta.ppt2.92 MB
Jaa sivu: