— Jaana Reijonaho

Länsipuro: Uraanihakemusten hylkääminen voitto kansalaisvaikuttamiselle

Janne Länsipuro Vihreät onnittelevat uraanikaivoshankkeita vastustaneita kansalaisliikkeitä Itä- ja Länsi-Uudellamaalla onnistuneesta kamppailusta ranskalaisen ydinvoimajätti Areva/Cogeman uraanikaivossuunnitelmia vastaan.
 
Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös olla myöntämättä uraanikaivosvaltauksia Uudellamaalla ranskalaiselle ydinvoimajätti Areva/Cogemalle on voitto kansalaisvaikuttamiselle. Valtausalueiden kunnat ja asukkaat vastustivat valtauksia voimakkaasti vedoten ympäristö ja terveysseikkoihin ja antoivat runsaasti lausuntoja hakemuksista, vaikka kaivoslaki rajasikin asianosaisuudesta muut kuin kunnat ja maanomistajat.


Sen sijaan päätös myöntää valtaus Namura Finland Oy:lle Kuusamossa ja aiemmat valtaukset Pohjois-Karjalassa ovat valitettavia. Uraaninlouhinta jättää jälkeensä valtavia määriä säteilevää ja ympäristölle myrkyllistä jätettä.
 
- On hienoa, että kauppa- ja teollisuusministeriössä ymmärrettiin Uudenmaan päätösten osalta, että vanhentunutta kaivoslakia ei tarvitse lukea kuin piru Raamattua ja että päätökset eivät saa olla ristiriidassa uudemman lainsäädännön, esimerkiksi Natura-alueita koskevien asetusten kanssa, sanoo Vihreiden varapuheenjohtaja Janne Länsipuro, joka on toiminut Itä-Uudenmaan valtauksia vastustaneessa liikkeessä toiminut.
 
Länsipuron mielestä kaikki uraanivaltaushakemukset, myös Kuusamoa ja Pohjois-Karjalaa koskevat, olisi pitänyt lykätä kunnes kaivoslaki on uudistettu vastaamaan perustuslain, ympäristölainsäädännön ja kansalaisten osallistumisen takaavan Århusin sopimuksen henkeä:

-  Kaivoslain uudistaminen on kiireellistä, jotta ulkomaisille kaivosyhtiölle ei enää anneta kuvaa Suomesta maana, jossa kaivoksia voidaan perustaa kansalaisia kunnolla kuulematta. On kohtuutonta, että Pohjois-Karjalan ja Kuusamon asukkaat joutuvat valittamaan päätöksistä suoraan korkeimpaan hallinto-oikeuteen ilman väliportaita, Länsipuro sanoo.
 
Kauppa- ja teollisuusministeriön päätös alleviivaa uraaninlouhinnan vaarallisuutta ympäristölle:

- Onkin syytä kysyä miksi samanaikaisesti haikaillaan lisäydinvoimaa ja halutaan siten siirtää uraaninlouhinnan haitat muiden takapihoille - Kuusamoon tai Australiaan.

 

Jaa sivu: