— Jaana Reijonaho

Vihreät: Työelämän murroksen haltuun ottaminen johtaa menestykseen

Vihreät täyttävät tänään 20 vuotta. 20-vuotistaipaleen kunniaksi Vihreät järjestävät seminaarin "Työelämän murros ja perustulo", jossa puhuvat Suomen Pankin johtokunnan jäsen Sinikka Salo, kansanedustaja Osmo Soininvaara, valtiotieteen tohtori Seppo Lindblom ja filosofi Terho Pursiainen.

Vihreiden mielestä uusi globaali talous on muuttanut työelämän pelisääntöjä ja rakennetta. Järjestelmä ei ole kuitenkaan pysynyt muutoksessa mukana.

Vihreät haluavat korostaa, että oikealla politiikalla suomalaisten hyvinvointia voidaan parantaa, ei vain puolustaa. Tarvitaan kuitenkin rohkeita muutoksia nykyisen järjestelmän epäkohtien poistamiseen.

Perustulon kaltaisella muutoksella voidaan vahvistaa ei-vakituisessa työssä olevien perusturvaa ja mahdollisuutta saada työtä. Suomen nykyinen menestysstrategia perustuu vain korkeaan osaamiseen. Siihen on jatkossakin panostettava. Tämä strategia sulkee kuitenkin monet työmarkkinoiden reuna-alueille. On luotava mahdollisuuksia yhdistää sosiaaliturva ja työ.

On myös luotava edellytyksiä uusien ammattien ja elinkeinojen syntyyn Perustulon avulla erilainen nykyään kannattamattomaksi tehty työ tulisi mahdolliseksi. Tälläisiä töitä on mm. kulttuurin, palvelujen ja käden taitojen sekä tietoyhteiskunnan aloilla. Perustulo tukisi yritteliään ja luovan talouden syntymistä. Mielekäs työ on oltava kaikkien suomalaisten ulottuvilla koko maassa.

Perustulon kaltainen elämäntilanteiden muutoksia turvaava sosiaaliturva parantaisi ihmisten mahdollisuuksia toivottuihin elämänvalintoihin. Oikealla politiikalla voidaan saada kaikki suomalaiset mielekkäisiin töihin ja lisätä ihmisten valinnanmahdollisuuksia. Työn on joustettava elämäntilanteen mukaan ja esimerkiksi lapsiperheille pitää olla nykyistä helpompaa tehdä lyhyempää työpäivää. Joustava sosiaaliturva takaisi tämän.

Työelämän murroksen haltuun ottaminen on tie parempaan hyvinvointiin ja Suomen menestykseen.

Jaa sivu: