— Virpi Oinonen

Vihreitä ratkaisuja

Timo Törmänen:

"Maaseutua ei voi tuoda"
Timo Törmänen 200px

Takavuosina sanonta ”Maaseutua ei voi tuoda” pyöri televisiossa mainoksena ja koristi teiden varsilla olleita suuria mainosjulisteita iskostuen varmasti jokaisen suomalaisen mieleen. Se oli tehokas huomautus siitä, että maaseutu on tärkeä osa Suomea ja sitä tarvitaan jatkossakin. Vaikka mitä muita asioita voidaan ulkomailta tuodakin, niin ei suomalaista maaseutua. Se on ja pysyy täällä.

Maaseutua uhkaavat kuitenkin palvelujen väheneminen ja etääntyminen, alkutuotannon raju muuttuminen sekä väestön ikääntyminen ja nuorten lapsiperheiden suhteellinen väheneminen.

Käsillä alkaa olla viimeinen hetki saada jotain aikaan, ellei haluta jättää hyvästejä suomalaiselle maaseudulle.

Voidaanko maaseutu sitten pelastaa? Kyllä se voidaan, kunhan vain tahtoa ja yhteisymmärrystä löytyy. Hyvä elinympäristö, monipuolinen luonto ja kulttuuriympäristö sekä uusiutuviin luonnonvaroihin perustuvat elinkeinot ovat tänä päivänä maaseudun vahvuuksia. Ne tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia maaseudun kehittämiseen.

Maa- ja metsätalous ovat edelleen niitä kivijalkoja, joiden ympärillä maaseutu voi jatkossakin hyvin. Tätä nykyä kuitenkin aika lailla erilaisessa, monipuolisemmassa muodossa kuin takavuosina.

Tulevaisuudessa maaseutua voisi työllistää vaikkapa niin sanottu vihreä maatalous, jossa tuotetaan hyvää ja puhdasta ruokaa lähialueille ja vieläpä luonnonmukaisesti viljeltynä. Määrä ei ole enää pääasia, vaan laatu.

Maatalouden ulkopuolelle jäävät pellot voi hyödyntää bioenergian tuotantoon ja kasvattaa niillä esimerkiksi ruokohelpeä.

Myös muiden luonnonantimien hyödyntäminen ja jatkojalostaminen valmiiksi tuotteiksi tuo maaseudulle työtä.

Metsistä on myös saatavissa raaka-ainetta bioenergian tuotantoon. Energiapuun keruu työllistää ja tuo hyvinvointia, samoin metsäteollisuuden sivutuotteena syntyvä hake.

Metsät voi nähdä myös muuten kuin pelkkänä suurteollisuuden raaka-aineena. Kannattaako meidän viedä puuta ulkomaille ja tuoda sieltä esim. huonekaluja takaisin? Eikö kannattavampaa olisi pyrkiä jatkojalostamaan tuotteet mahdollisimman pitkälle siellä lähtöympyröissä?

Unohtaa ei sovi myöskään matkailua eikä muita palveluja, joita maaseudulla voidaan tarjota. Esimerkiksi maatila- ja luontomatkailulla on paljon käyttämätöntä potentiaalia, joka tulee tarjonnan kasvaessa kasvattamaan myös kysyntää.

Mahdollisuuksia on siis vaikka mihin, kunhan vain hyvät ideat saadaan toteutukseen saakka ja kaikki suomalaiset saadaan uskomaan, että maaseutua tarvitaan myös tulevaisuudessa.

Timo Törmänen on luokanopettaja ja toimittaja sekä vihreiden kansanedustajaehdokas Lapista


Lisää aiheesta:

Sarjan Vihreitä ratkaisuja muut kirjoitukset ja videot:

Jaa sivu: