— Virpi Oinonen

Vihreitä ratkaisuja


Merikukka Forsius:

Opiskelijoiden köyhyyteen puututtava!


Merikukka Forsius 200px

Riisiä, teetä, näkkileipää, luumuja, lihapullia, pussikastiketta, upouudet kumisaappaat, kauluspaita, villasukkia, bokserit, hammasharja ja -tahnaa sekä dödöä.

Mukava shoppailusaalis, voitaisiin päätellä. Sitten kahvilaan lattelle pohtimaan lähtisikö illalla leffaan, teatteriin vai oluelle ystävien kanssa…

Ehkä ei kuitenkaan, sillä yllä oleva, Ylioppilaslehdestä 3/2006 poimittu lista kuvaa parin opiskelijan kassin sisältöä heidän poistuessaan Heikki Hurstin ilmaisesta ruoka- ja vaatejakelusta. Kun opiskelijoille suunnattu jakelu käynnistettiin marraskuun alussa, paikalle saapui 300 opiskelijaa.

Opiskelijoiden leipäjonot ovat konkreettinen esimerkki opiskelijoiden köyhyydestä.

Vihreät peräänkuuluttavat opiskelijakäsitteen inhimillistämistä ja korostavat, että opiskelijat eivät ole sellainen yhtenäinen massa, jollaisena opiskelijoita julkisuudessa usein käsitellään. Kaikki opiskelijat eivät ole nuoria, terveitä ja perheettömiä sinkkuja. Opiskelijoissa on niin varttuneempia, vammaisia, parisuhteessa eläviä kuin lasten vanhempiakin.

Päätoimisia opiskelijoita yhdistää kuitenkin pienituloisuus. Viime vuonna tehdyn Opiskelijatutkimuksen mukaan kolme neljästä korkeakouluopiskelijasta alittaa pienituloisuuden rajan.

Korkeakouluopiskelijoiden opintotukea ei ole korotettu 14 vuoteen ja toisen asteen opiskelijoiden 12 vuoteen. Tuen ostovoima on tuona aikana laskenut viidenneksellä. Opintorahan ja asumislisän yhteenlaskettu summa on opiskelupaikasta riippuen 415-460 euroa. Työmarkkinoiden epävarmuuden vuoksi vain vajaa viidennes korkeakouluopiskelijoista oli opiskelijatutkimuksen mukaan ottanut opintolainaa lukuvuoden aikana.

Koska opintotuella ei pysty elämään, opintoja rahoitetaan muilla keinoin. Vanhemmilta saatu tuki on nykyisin merkittävää, keskimäärin 100 euroa kuussa. Tuki vaihtelee vanhempien varakkuuden mukaan, joten sen suuri osuus tuloista luo epätasa-arvoa.

Opiskelijat tekevät Suomessa paljon töitä. Opiskelun ja töiden yhdistäminen voi olla liian raskasta. Vuonna 2004 tehdyn Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen mukaan joka neljännellä opiskelijalla on mielenterveysongelmia, joista yleisin on jatkuva ylirasitus. Yli 505 euroa tulot myös leikkaavat opintotukea.

Opintotuen on mahdollistettava täysipäiväinen opiskelu. Vihreät ovatkin jo pitkään vaatineet, että opintotukea on kiireellisesti korotettava 15 prosentilla. Tämä on ollut myös opiskelijajärjestöjen tavoitteena.

Lisäksi harkintaan olisi otettava malli, jossa opintolainan takaisinmaksu kytketään valmistumisen jälkeisiin tuloihin ja takaisinmaksulle määritellään valmistumisajankohtaan sidottu takaraja. Jos opintolaina nähdään investointina tulevaisuuteen, on kohtuullista, ettei investointia joudu kuolettamaan, mikäli tulot jäävät esimerkiksi työttömyyden takia pieniksi.

Pitemmällä tähtäyksellä käyttöön tulee ottaa perustulo, joka opiskelijoiden ohella parantaa pätkätyöläisten ja pienyrittäjien asemaa. Vihreät hyväksyi juuri oman ehdotuksensa perustulomalliksi.

Opiskelijoiden taloudellisen tilanteen ja tasa-arvon kannalta tärkeä on myös vihreiden tavoite säilyttää koulutus ilmaisena, eli ehdoton ei lukukausimaksuille.

Merikukka Forsius on vihreiden kansanedustaja

Sarjan Vihreitä ratkaisuja muut kirjoitukset ja videot:

Jaa sivu: