— Oras Tynkkynen

Kesän viileät ilmastovinkit

Moni toivoo kuumaa kesää, harva kuumaa maapalloa. Näin tuunaat vihreän kesäloman!

1. Hyvän löytää läheltä

Kesällä Suomi on parhaimmillaan. Miksi siis lähteä mihinkään muualle? Jos perinteinen mökkielämä ei nappaa, on juna- tai bussimatkan päässä lukemattomia festivaaleja, kansallispuistoja, matkailutiloja ja kesäkaupunkeja.

2. Liikkeelle lihasvoimalla

Liikkuminen voi olla osa lomakokemusta. Siis pakkaa pyörät junaan ja polje vaikka Suomen halki Vaasasta Kuopioon. Tai patikoi maineikas karhunkierros Kuusamosta Sallaan. Soutaminen moottoriveneellä päristelyn sijaan käy kuntosalitreenistä!

3. Vihreä grillijuhla

Maukkaan grillivartaan saa koottua esim. herkkusienistä, paprikasta, kesäkurpitsasta, sipulista, kirsikkatomaateista ja tofukuutioista. Jo kasvispainotteinen ruokavalio hellii ilmastoa, mutta lisäksi ruoka kannattaa hankkia läheltä ja luomuna. Sen sijaan kertakäyttöastiat vievät ruokailusta maun.

4. Uusiutuvaa energiaa mökille

Yhä useampaa mökkiä käytetään ympäri vuoden, ja varustelutaso kasvaa koko ajan. Ison osan sähköstä voisi tuottaa aurinkopaneeleilla (esim. www.napssystems.fi) ja pientuulivoimaloilla (esim. www.tuulivoimala.com). Parasta on tietysti käyttää sähköä säästeliäästi.

5. Metsästä ruokapöytään

Kaikkea ruokaa ei tarvitse ostaa. Keväällä ja alkukesästä on paras aika kerätä aineksia yrttiteehen ja salaatteihin. Kesän ja syksyn mittaan voi poimia sieniä ja marjoja. Järvikala on aina mainio ratkaisu niin ilmaston kuin terveydenkin kannalta.

6. Chillaa meidän kanssa

Riippumatossa roikkuessa on hyvä miettiä, mitkä asiat elämässä ovat tärkeitä. Uusi taulu-tv ja Thaimaan-matka? Vai yhteinen aika läheisten kanssa ja terveydestä huolehtiminen? Kutsu kaverit kylään piknikille, saunomaan tai pelaamaan seurapelejä. Enemmän aikaa, vähemmän roinaa!

Oras Tynkkynen
kansanedustaja
valtioneuvoston ilmastopoliittinen asiantuntija

Jaa sivu: