— Tanja Remes

Hassi: Europarlamentin ympäristövaliokunta vaatii reipasta vähennystä uusien autojen hiilidioksidipäästöihin

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta käsitteli tänään henkilöautojen hiilidioksidipäästöjen vähentämistä. Valiokunta hyväksyi vihreiden esittämän tavoitteen autojen keskimääräisten CO2-päästöjen rajoittamisesta 120 grammaan kilometriä kohden vuoteen 2012 mennessä.

– Olen iloinen siitä, että valiokunta vaatii autoteollisuutta käytännössä pitämään kiinni omasta vapaaehtoisesta lupauksestaan, sanoo parlamentin ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Satu Hassi.


– Vapaaehtoiset sopimukset teollisuuden kanssa ovat kannatettava asia, mutta lupaukset on myös pidettävä. Jos vapaaehtoisia sopimuksia ei noudateta, silloin pitää säätää laki.


– 120 gramman raja on sovittu EU:ssa jo kymmenen vuotta sitten ja alun perin se oli tarkoitus saavuttaa jo 2005. Tällä välillä tieto ilmastonsuojelun kiireellisyydestä on vain vahvistunut.


– Vähäpäästöisten ja samalla vähän polttoainetta kuluttavien autojen kehittäminen on tulevaisuudessa varmasti myös kilpailuetu eurooppalaiselle teollisuudelle, lisää Hassi.


– Liikenteen kasvihuonekaasupäätöt kasvavat nopeammin kuin minkään muun sektorin. Uusien autojen keskipäästöt ovat nyt 160g/km ja vähennykset ovat viime vuosina lähes pysähtyneet, esimerkiksi viime vuonna parannus oli vain 1g/km.


– Vuosina 1990–2004 liikenteen hiilidioksidipäästöt EU:ssa kasvoivat 32 %. Liikenteen osuus EU:n hiilidioksidipäästöistä kasvoi samaan aikaan 21 %:sta 28 %:iin. Tämä tekee tyhjäksi monella muulla
sektorilla, kuten teollisuudessa, saavutetut päästövähennykset. Näin ei voi jatkua, sanoo Hassi.


Lisätietoja:
Satu Hassin avustaja Ulriikka Aarnio +32 499 334 354

Jaa sivu: