— Tanja Remes

Cronberg Wienissä Euroopan vihreiden kokouksessa: EU:n laajennettava Burman talouspakoitteita

Wienissä viikonvaihteessa kokoontuneet Euroopan vihreät tuomitsivat rauhanomaisten mielenosoittajien pahoinpitelyt ja surmaamiset Burmassa.

Vihreät vaativat Burman sotilasjunttaa pidättäytymään väkivallasta, lopettamaan pidätykset, aloittamaan neuvottelut opposition kanssa ja panemaan toimeen uudet vaalit.

Suomen vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg vaati, että EU:n tulisi tiukentaa Burman nykyhallitukseen kohdistettuja taloudellisia pakotteita ja ulottaa ne muun muassa investointeihin.

- EU:n ulkoministerikokouksen tulisi maanantaisessa kokouksessaan päättää puutavaran, jalokivien ja öljyn sekä kaasun tuontikiellosta Burmasta, Cronberg sanoi.

Eurooppalaisten yritysten ei tulisi käydä kauppaa Burman sotilasdiktatuurin kanssa. Tähän asti muun muassa ranskalaisen Totalin öljykauppa on jäänyt pakotteiden ulkopuolelle, Cronberg totesi.

YK:n turvallisuusneuvosto valitti perjantaina yksimielisesti Burman hallituksen väkivaltaisia otteita demokratiaa vaatineita mielenosoittajia vastaan julkilausumassaan. Venäjä ja Kiina tulisi saada mukaan myös turvaneuvoston jäseniä sitovaan kannanottoon.

Myös ASEAN-maiden, ja erityisesti Burman tärkeimmän kauppakumppanin Thaimaan pitäisi puuttua tilanteeseen. Luonteva tilaisuus tähän olisi ASEAN-huippukokous marraskuussa Singaporessa, Cronberg ehdotti.

Euroopan vihreiden jäsenpuolueet ovat viime viikkoina monin eri tavoin osoittaneet tukeaan Burman kansalle ja sen demokratiapyrkimyksille. Euroopan vihreän puolueen valtuuskunta kokoontui Wienissä, Itävallassa 12.–14.10.07.

Jaa sivu: