— Suvi Reijonen

Brax: Palkkatasa-arvo edellyttää neuvottelujärjestelmän uudistamista

- Lakia lakkojen rajaamiseen ei nyt tarvita, pallo on ay-liikkeellä

Tehyn lakonuhan aikana kävi selväksi, kuinka harvinaisen sekalaisesti järjestäytynyttä kuntakenttä on. Keskeinen osa hoitajien palkkakiistaa oli se, että Tehy edustaa tuskin puolta terveydenalan hoitajista. Muut alan liitot eivät hyväksy Tehylle omaa neuvotteluoikeutta.

Pelkällä rahalla tämä kiista ei ollut missään vaiheessa ratkaistavissa, oikeusministeri Tuija Brax korosti valtuuskunnan avauspuheessaan.

Vihreät, joille palkkatasa-arvo ja julkiset palvelut ovat tärkeitä, eivät voi tämän kriisin jälkeen jäädä vain ihmettelemään syntynyttä tilannetta.

- Me vihreät voimme toimia pragmaattisten ratkaisujen etsijöinä ja aloittaa keskustelut ammattiyhdistysliikkeen kanssa siitä, miten järjestäytymisen ongelmaan löytyy - nyt alkanutta varsin kiusallista järjestöriitaa - rakentavampi ratkaisu.

Siitä, että poikkeuksellisen työtaistelutoimen, joukkoirtisanoutumisten varalle ei ollut normaalia lainsäädäntöä suojelutyöstä, ei seuraa, että jatkossa tulee kaikkiin avainryhmien lakkoihin räätälöidä erillislakeja.

- Suhtaudun optimistisesti siihen, että ay-liikkeen sisältä löytyy viisautta esittää tasapainoisia ajatuksia siitä, miten lakko-oikeus toteutuu jatkossakin ilman ihmishenkien ja terveydenvaaraa, Brax toteaa.

Lue valtuuskuntapuhe kokonaisuudessaan

Jaa sivu: