— Satu Hassi

Hassi: Europarlamentti tukee EU:n ilmastojohtajuutta

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnan varapuheenjohtaja Satu Hassi, joka on valmistellut parlamentin tänään hyväksymän päätöslauselman Balin ilmastoneuvotteluista, totesi:

Olen iloinen siitä, että Euroopan parlamentti tänään päätti tukea EU:n johtajuutta ilmastonsuojelussa. Parlamentti hyväksyi EU:lle kunnianhimoiset neuvottelutavoitteet. Parlamentti haluaa EU:n tekevän kaikkensa, jotta Balilla saadaan sovittua pääkohdat ilmastosopimuksesta, joka realistisesti mahdollistaa maapallon lämpenemisen rajoittamisen alle 2 asteen.

Globaalit kasvihuonekaasupäästöt tulisi pudottaa vähintään puoleen vuoteen 2050 mennessä. Teollisuusmaiden päästöjä tulisi samassa ajassa alentaa vähintään 60–80%. Parlamentti tuki myös maailmanlaajuista päästökatto- ja päästökauppajärjestelmää.

Parlamentti haluaa sulkea ydinvoiman kansainvälisten päästövähennystukitoimien ulkopuolelle

Olen myös iloinen siitä, että parlamentti haluaa ydinvoiman suhteen jatkaa Kioton sopimuksen mukaista linjaa. Tämä tarkoittaa, ettei yksikään maa tai firma voi kuitata omia päästövähennysvelvoitteitaan rahoittamalla ydinvoimaloita muihin maihin.

Parlamentti korosti myös, että ilmastonmuutoksen torjunta ei saa pahentaa ydinaseiden leviämisen tai ydinterrorismin uhkaa.

Parlamentti antoi tukensa EU-maiden pääministerien maaliskuiselle päätökselle vähentää EU:n omia päästöjä vuoteen 2020 mennessä vähintään 20 % ja 30 %, jos kansainvälinen ilmastosopimus vuoden 2012 jälkeisistä toimista saadaan aikaan.

Jos pitäisi sanoa yksi asia, jonka takia EU:ta tarvitaan, se on ilmastonsuojelu. Tutkijoiden viestit ilmastonsuojelun kiireellisyydestä käyvät yhä hälyttävämmiksi, aikaa ei todellakaan ole hukattavaksi.

Tähänastisia ilmastosopimuksia ei olisi ilman EU:n päättäväisyyttä ja EU:n johtajuutta tarvitaan myös siihen, että saadaan aikaan "Kioto 2". Jotta Kioton ja seuraavan sopimuksen välille ei jää aukkoa, "Kioto 2" tulee saada valmiiksi viimeistään vuonna 2009.

Johtajuutta EU osoittaa sekä vähentämällä omia päästöjään että vetämällä kansainvälisiä neuvotteluja.

On välttämätöntä saada seuraavaan ilmastosopimukseen kaikki teollisuusmaat, kuten USA. Yhtä välttämätöntä on saada isoimmat kehitysmaat, kuten Kiina ja Intia, hyväksymään rajat päästöjensä kasvulle.

Ilmastonsuojelu on ehkä historian vaikein haaste kansainväliselle diplomatialle. Meidän on ymmärrettävä, että rajoitusten hyväksyminen päästöille merkitsee valtavaa muutosta Kiinan ja Intian ja vastaavien maiden ajattelussa ja politiikassa. Meidän on oltava valmiita antamaan niille tästä hyvitystä.

Toisin sanoen meidän on oltava valmiita tukemaan puhtaan, ilmastoystävällisen teknologian läpimurtoa näissä maissa.

 

Jaa sivu: