— Suvi Reijonen

Cronberg: Uusiutuvien energioiden lisääminen Suomen mahdollisuus

EU:n komission keskiviikkona julkaistavaa esitystä uusiutuvien energioiden maakohtaiseksi vastuunjaoksi on Suomessa odotettu ristiriitaisin tuntein. Vihreiden mielestä uusiutuvan energian käytön merkittävä lisääminen koko EU:n alueella avaa Suomelle mahdollisuuksia niin viennissä kuin kotimarkkinoilla, korosti vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg toimittajatapaamisessa.

- Vihreiden vaatimus on, että Suomesta on määrätietoisesti lähdettävä rakentamaan EU:n johtavaa puhtaan teknologian eli cleantech-maata. Uusiutuvan energian maailmanmarkkinat kasvavat kymmenillä prosenteilla vuodessa ja EU:n komission esitys tulee pitämään huolen siitä, että kasvutahti pysyy vähintään tällä tasolla tai jopa kiristyy, ennakoi Cronberg.

- Uusiutuva energia luo uusia työpaikkoja. Komission esitys tulee voimakkaasti lisäämään uusiutuvien energioiden sekä energiatehokkaiden ratkaisujen kysyntää ja kysyntään vastaaminen luo uusia työpaikkoja. Vihreiden näkemys on, että Suomen tulevaisuuden hyvinvointi on pitkälti kiinni siitä miten hyvin osaamme käyttää tämän tilaisuuden hyödyksemme, Cronberg korosti.

Cronberg mainitsi joitain esimerkkejä uusiutuvien työllisyyspotentiaalia avanneista tutkimuksista. Sitran tutkimuksen mukaan ympäristöteknologian työpaikat, joita nyt on noin kymmenen tuhatta, on viiden lähivuoden aikana mahdollista vähintään kaksinkertaistaa. Tuulivoima-ala on itse arvioinut, että sen olisi mahdollista työllistä Suomessa 18 000 ihmistä vuonna 2020. Metla ja VTT ovat laskeneet, että metsähakkeen käytön lisääminen työllistäisi välilliset työpaikat mukaan lukien jopa 7 000 ihmistä.

- On hämmästyttävää kuinka vähälle huomiolle julkisessa keskustelussa on jäänyt se millainen vaikutus uusiutuvien energioiden lisäämisellä on Suomen kansantalouteen. Fossiilisten tuontipolttoaineiden tai uraanin sijaan kotimaisiin uusiutuviin energialähteisiin satsaaminen on pitkällä aikavälillä järkevää paitsi aluetalouden, myös kansantalouden näkökulmasta.

Jaa sivu: