— Tanja Remes

Hassi: Ruokapakkauksiin tarvitaan yhtenäiset ja helppolukuiset ravintomerkinnät

EU:n komissio on julkistanut tänään esityksensä ruokapakkausten ravintosisältömerkinnöistä. Sen mukaan pakkausten etupuolelle on merkittävä keskeiset ravintotiedot. Merkinnät voisivat olla eri maissa erilaisia. Satu Hassin mukaan kuluttajan etu vaatii yhtenäisiä ja nopealla vilkaisulla ymmärrettäviä merkintöjä.

Hassin mielestä esitys on sinänsä tervetullut, sillä tutkimusten mukaan kuluttajien on vaikea lukea pakkausten takapuolella nykyisin olevia pienellä painettuja ravintotietoja ja vielä vaikeampi ymmärtää, mitä ne merkitsevät käytännössä:

- Kuluttajalla pitää olla oikeus nähdä ruokapakkauksesta nopealla vilkaisulla, soveltuuko tuote jokapäiväiseen kulutukseen vai ei, sanoo Hassi.

- Yksi mahdollisuus on "liikennevalo", jossa vihreä pyörylä tarkoittaisi jokapäiväiseen kulutukseen soveltuvaa tuotetta, punainen pyörylä "juhlaherkkua", jota kannattaa syödä vain harvoin, jos haluaa pitää huolta terveydestään. Toinen mahdollisuus on merkitä, monenko palan edestä pakkaus sisältää sokeria, ja monenko voinapin verran rasvaa. Moni ei tiedä, että kahden desilitran purkissa maustettua jogurttia on sokeria kahdeksan palan edestä tai energiajuomatölkillisessä 21 palan verran. Myös puolen litran limsapullossa on sokeria melkein 20 palan verran. 250 gramman sipsipussissa on rasvaa yli 10 voinapin edestä, havainnollistaa Hassi.

- Uskon, että helppotajuisten ja nopealla vilkaisulla havaittavien merkintöjen avulla ihmiset pystyisivät tekemään terveytensä kannalta parempia valintoja. Helppotajuiset ja yhtenäiset merkinnät kannustaisivat myös teollisuutta harkitsemaan, pitääkö valmiselintarvikkeiden todella olla sellaisia rasva-, suola- ja sokeripommeja kuin nyt, lisää Hassi.

- Komission tämänpäiväinen esitys tarkoittaa, että eri maissa merkinnät voivat olla erilaisia. Tästä sekamelskasta ei hyötyisi teollisuus eivätkä kuluttajat. Olen pahoillani, että komissio esityksellään myötäilee karkki- ja roskaruokateollisuutta, joka vastustaa liikennevalosymboleja tai vastaavia selkokielimerkintöjä tiettyjen tuotteiden "demonisoimisena". Kuluttajalla pitää olla oikeus tietää, mitkä tuotteet ovat päivittäisesti käytettyinä epäterveellisiä, Hassi sanoo.

Komission esityksen mukaan merkinnöissä tulisi ilmetä energian, rasvan, tyydyttyneiden rasvojen, hiilihydraattien ja suolan määrä 100 millilitraa tai 100 grammaa tai annosta kohti. Lisäksi olisi mainittava näiden osuus suositellusta päivittäisestä saannista.

Jaa sivu: