— Suvi Reijonen

Cronberg puoluekokouksessa: Työelämässä raadetaan nykyisin liikaa

Vihreiden puheenjohtaja, työministeri Tarja Cronberg vaatii työelämältä parempaa joustavuutta työntekijän suuntaan.

- Työelämässä raadetaan nykyisin aivan liikaa. Tarvitsemme enemmän aikaa itsellemme ja läheisille. On kehitettävä lisää vuorotteluvapaan tyyppisiä järjestelyjä, joilla työelämän joustavuutta on mahdollista
lisätä myös työntekijän hyväksi, Cronberg vaatii.

Työn tuottavuuden kannalta työtuntien lisääminen eivät ole Cronbergin mukaan ratkaiseva asia. Hän arvostelee erityisesti elinkeinoelämän piiristä tulevia vaatimuksia työajan pidentämisestä.

- Kun tapaan elinkeinoelämän edustajia, niin he puhuvat vain siitä, miten paljon enemmän kaikkien tulisi tehdä työtunteja. Siinä ei ole mitään järkeä - ei inhimillisesti ,ei edes tuottavuuden kannalta. Työn
tekemisessä vähemmän näyttää olevan usein enemmän, Cronberg arvioi.

Cronberg käyttää esimerkkinä Itellan ratkaisua, jossa työtunteja vähentämällä tuottavuus kasvoi. Ennenaikaisten työkyvyttömyyseläkkeiden määrä väheni viime vuonna 25 prosenttia. Yhtiön laskennallinen eläkemeno pieneni 9,4 miljoonasta eurosta kuuteen miljoonaan.

- Kaikki hyötyivät. Työntekijöiden elämänlaatu parani, työnantaja säästi selvää rahaa. Tämä on käytännön esimerkki vihreästä aikapolitiikasta, Cronberg luonnehtii.

Sosiaalidemokraattien aloitetta ”yhteisöllisyyspäivästä” Cronberg piti kömpelönä mutta oikeansuuntaisena yrityksenä tulla mukaan keskusteluun aikapolitiikasta. Ehdotuksen mukaan työntekijä voisi käyttää yhden työpäivän vuodessa palkallisesti yhteisöllisyyden vahvistamiseen.

- Vihreät lähtevät kuitenkin siitä, että yhteisöllisyys kuuluu ihan normaaliin elämään. Vihreille jokainen päivä on yhteisöllisyyspäivä.

Puhe kokonaisuudessaan verkossa

Jaa sivu: