— Suvi Reijonen

Cronberg: Vihreät vaativat todellisia uudistuksia vaalirahoitukseen

- Myös puolueiden on avattava vaalikassansa

Vihreät ovat tyytyväisiä siihen, että keskustelu vaalirahoituksesta on viimein alkanut, vaikkakin valitettavalla tavalla.

- Toivottavasti keskustelu johtaa siihen, että vaalirahoitusjärjestelmästämme tulee läpinäkyvämpi ja avoimempi, ja että ihmiset voisivat tulevaisuudessa luottaa poliitikkojen riippumattomuuteen, Vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg toteaa.

- Nähdäkseni tämä on pahin poliittinen kriisi 2000-luvulla. Ongelma on ratkaistava nopeasti ja siten, että todellinen avoimuus toteutuu ja luottamus politiikkaan palautuu. Tämä ei ole hallitus-oppositio-kysymys, vaan laiminlyöntejä löytyy monesta puolueesta sekä oppositiosta että hallituksesta.

Vihreät ovat olleet aloitteellisia nykyisen vaalilain aikaansaamiseksi. Irina Krohn teki aiheesta aloitteen vuonna 1998, jonka jälkeen nykyinen laki tuli voimaan. Tämä laki on osoittautunut selvästi riittämättömäksi.

- Koska monet kansanedustajat eivät ole olleet sen luottamuksen arvoisia, joka heille nykyisessä vaalirahoituslaissa on annettu, järjestelmää on uudistettava niin, että rahoitusilmoituksia voidaan valvoa ja laiminlyönneistä myös rangaistaan.

Vihreät ovat tyytyväisiä siihen, että muut puolueet ovat hyväksymässä 1 000 euron ilmoittamisrajan, joka Vihreissä on ollut käytössä jo pitkään aiemmissa vaaleissa. Rahoitusjärjestelmän avoimuutta lisää myös se, että ehdokkaat ovat jatkossa velvollisia ilmoittamaan kampanjamenonsa.

Olisi erittäin tärkeää, että paitsi ehdokkaiden, myös puolueiden rahoitus avattaisiin kaikkien nähtäväksi.

- Avasimme oman rahoituksemme jo puoluekokouksessa, ja eilen julkistimme tiedot verkkosivuillamme. Vaadimme, että muut puolueet tekevät saman perässä.

- Tässä koko kysymyksessä tärkeintä on ehdottomasti se, että kaikki raha on jäljitettävissä sen alkuperäiseen lähteeseen. Tämän pitää koskea sekä ehdokkaiden että puolueiden kampanjoita, Tarja Cronberg toteaa.

Vihreiden vaalirahoitus on luettavissa osoitteessa www.vihreat.fi/rahoitus

Jaa sivu: