— Suvi Reijonen

Pulliainen ryhmäpuheessa: Normi- ja resurssiohjaukseen palattava ainakin osittain sosiaali- ja terveyspalveluissa

Kansanedustaja Erkki Pulliaisen ryhmäpuheenvuoro Tarkastusvaliokunnan valvontahavaintoja terveydenhuollon informaatio-ohjauksesta koskevan mietinnön käsittelyssä

 

- Siirtyminen normi- ja resurssiohjauksesta suosituksista, tutkimuksista, arvioinneista, tilastoinneista ja koulutuksesta koostuvaan informaatio-ohjaukseen on tuottanut 15 vuodessa ei-toivotun kehityksen, suorastaan laittoman tilan. Kunnat eivät nyt turvaa perusoikeuksien toteutumista, eivätkä tarjoa riittäviä ja tarkoituksenmukaisia sosiaali- ja terveyspalveluja, kuten perustuslaki edellyttää.

 

- Perustuslain mukaiseen tilaan palaaminen on koko julkisen vallan vastuulla. Kysymys on halusta, osaamisesta ja tarkoituksenmukaisista rahavirroista. Perustavaa laatua oleva vastuu kanavoituu valtiovallalle. Tätä selventää tosiasia, että kunta ei voi tehdä konkurssia. Julkinen sektori on yksi kokonaisuus, jos sen yksi yksikkö, yksi kunta, ajautuisi konkurssitilaan, niin koko julkisen lohkon reittausluokka laskisi, mikä heijastuisi oitis sen lainojen korkoihin niitä kohottavasti.

 

- Kun koko maapallolla on siirrytty vastikään pitkän toipumisajan vaativaan finanssikriisiin ja kun otetaan huomioon perustuslakimme velvoitukset, on tarkastusvaliokunnan tarkastushavainto sosiaali- ja terveyspalvelujen kohennusta vaativasta tilasta otettava vakavasti arvioinnin ja parannustoimien kohteeksi. Tämä tarkoittaa vihreän eduskuntaryhmän mielestä normi- ja resurssiohjauksen ainakin osittaista paluuta. Nythän painopiste on ollut, kuten todettua, informaatio-ohjauksessa, eikä se ole tuottanut lainmukaista tulosta.

 

Puhe kokonaisuudessaan verkossa

Jaa sivu: