— Suvi Reijonen

Susamuru Oy:n vastine

© Susamuru Oy 2008

Vastine Vihreiden eläintyöryhmän kannanottoon Vihreiden nettisivulla 30.9.2008.

Tallitähtien tuottajana haluan oikaista muutaman nettikirjoituksessanne esitetyn väitteen. Lainaukset kirjoituksessanne ovat ohessa kursiivilla.

Loppukilpailun näyttämöksi on valittu arvostettu, kansainvälinen hevosurheilutapahtuma. Epärealistinen tavoite on ajanut ratsukot tilanteeseen, jossa paitsi ratsastajille itselleen on tapahtunut onnettomuuksia, myös hevoset on asetettu kohtuuttomaan asemaan.

Tallitähtien finaalissa Helsinki International Horse Show’ssa ratsastetaan juuri sentasoinen rata, johon julkkisratsastajien taidot ja harjoittelu riittävät. Esteiden korkeus päätetään vasta samana aamuna.

Kuten tämäntyyppisiin tosi-tv-kilpailuihin kuuluu (vrt. esimerkiksi Tanssii tähtien kanssa), asiat opetellaan tavallista nopeammassa tahdissa. Kun normaalisti ratsastuksen alkeisopiskelija käy tunnilla kerran viikossa, Tallitähtien julkkikset ovat opetelleet ratsastusta kuutena päivänä viikossa. Runsaan harjoittelun huomioon ottaen putoamisia ei ole sattunut erityisen paljon. Huonoa tuuria sen sijaan on, että putoamisten tuloksena on ollut kaksi kipsattua kättä. Sarjan hevoset eivät myöskään ole joutuneet kohtuuttomaan asemaan. Monilla hevosista on ratsastuskoulutausta, ja ne ovat tottuneet aloittelijoihin. Jos hevosen ja ratsastajan yhteistyö ei ole sujunut, ratsastajalle on osoitettu toinen hevonen. Hevosten jaosta päättää esteratsastusammattilainen ja valmennusammattilainen Mikael Forsten.

Tilanne kärjistyi viimeksi esitetyssä jaksossa siihen, että yksi kilpailija löi käytössään ollutta hevosta nyrkillä päähän. 


Tämän yksittäisen kilpailijan kohdalta asia pitää paikkansa. Tekonsa seurauksena hän sai lähtöpassit ohjelmasta, vaikka kyseisessä kilpailussa ei alun perin ollut tarkoitus pudottaa ketään. Muiden kilpailijoiden osalta kaikki sujui ja on koko ajan sujunut hyvin.

Vastuullisilla ratsastustalleilla ei vaaranneta asiakkaiden terveyttä ja turvallisuutta.

Tallitähdissä ei vaaranneta ratsastajien terveyttä eikä turvallisuutta.

Ohjelmassa aloittelijan opiskelupareiksi annetaan vain osaaville ratsastajille soveltuvia temperamenttisia kilpahevosia, joista yksi on vasta viisivuotias.


Julkkikset eivät ratsasta temperamenttisilla kilpahevosilla, vaan useimmilla hevosilla on ratsastuskoulutausta. Hevosista vain kaksi on alle 10-vuotiasta ja ne on kaikki valittu mukaan rauhallisen ja kiltin luonteensa takia.Eläin ei ole esine, ja siksi myös eläimen luovuttaminen minkä tahansa kilpailun palkinnoksi on moraalitonta.

Tallitähtien nuorilla valmentajilla, eli tallitytöillä, on kaikilla vuosikausien kokemus hevosista ja ratsastamisesta. Heidät on valittu ohjelmaan sillä perusteella, että he ovat valmiita ja tarpeeksi vastuullisia omistamaan hevosen. Oma hevonen on heille unelma, johon heillä ei ilman tätä kilpailua olisi varaa. Kilpailun tarkoituksena on siis toteuttaa yhden nuoren unelma.

Sari Isotalo
Vastaava tuottaja
Susamuru Oy

Jaa sivu: