— Suvi Reijonen

Hassi: Ilmastopaketti vesittyi pahasti

Europarlamentin ympäristövaliokunnan varapuheejohtaja Satu Hassi, joka on myös yksi päästökaupan ulkopuoelle jäävien päästövähennysten esittelijä parlamentissa kommentoi tuoreeltaan EU-huippukokouksen päätöstä ilmastopaketista:

"On hyvä, että pääministerit saivat aikaan sovun ilmastopaketista. Mutta on valitettavaa, että paketti matkan varrella vesittyi pahasti. Ainoastaan uusiutuvan energian direktiivi selviytyi suurin piirtein kolhuitta teollisuuslobbauksen ryöpytyksessä.

Kaiken kaikkiaan EU-huippukokous osoitti, että tosi paikan tullen korkeimmat EU-johtajat pelkäävät päästövähennyksiä enemmän kuin ilmastonmuutosta. Tämä osoittaa, etteivät he ole ymmärtäneet sitä, miten vakava uhka ilmastonmuutos on koko yhteiskuntiemme olemassaololle ja miten kiire ilmastonmuutoksen hillinnällä on.

Tavoitteena oli se, että EU näyttää tietä muulle maailmalle siitä, miten ilmastonmuutos saadaan kuriin älykkäin ja kaukonäköisin toimin, uuden fiksun teknologian avulla. Lopputulos näyttää esimerkkiä pikemminkin taitavasta viherpesusta.

EU-johtajat vesittivät päästövähennystavoitteet sopimalla, että noin 60% päästövähennyksistä voidaan ulkoistaa Euroopan ulkopuolelle. Eli sen sijaan että investoitaisiin esimerkiksi rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen, paremmin palvelevaan joukkoliikenteeseen ja vähemmän saastuttaviin teollisuusprosesseihin, ostetaan päästöhyvityksiä vaikkapa aurinkosähköistysprojekteista kehitysmaissa.

EU-johtajat lupasivat 96 %:lle energiavaltaisista teollisudenaloista ilmaiset päästöoikeudet. Päätös on muotoiltu siten, että ilmainen saastutus voi jatkua jopa vaikka seuraava kansainvälinen ilmastosopimus syntyisi. Kuitenkin teollisuuden ilmaisia päästöoikeuksia vaadittiin nimenomaan sillä perusteella että teollisuus voi joutua epäreiluun kilpailuasemaan niin kauan kuin kansainvälistä sopimusta ei ole.

Teollisuuden ilmaiset saastutusoikeudet tarkoittavat valtavia ylimääräisiä voittoja niille aloille,jotka pystyvät siirtämään päästötonnien markkinahinnan myyntihintoihinsa. Tämä tarkoittaa miljardien tukiaisia saastuttajille.

EU ei näyttänyt maailmalle esimerkkiä johtajuudesta, vaan siitä, miten sisu menee kaulaan. Eilen Guyanan presidentti kysyi Poznanin ilmastokokouksessa: Jos EUn viesti maailmalle on se, että ilmastoa suojellaan vain hyvien taloussuhdanteiden vallitessa, millainen esimerkki se on Intialle ja muille kehitysmaille?

Huippukokouksen saldo tarkoittaa, että EUn ilmastopaketti pitää neuvotella uudestaan sitten kun seuraava kansainvälinen ilmastosopimus syntyy. Päätellen siitä, mitä USAn senaatin edustajat ovat Poznanissa kertoneet, sillä välin maapallon ilmastonsuojelun johtoasema voi hyvinkin siirtyä Atlantin toiselle puolelle."
Jaa sivu: