— Suvi Reijonen

Sinnemäki ja Niinistö: Perusturvaa parannettava verotuksen keinoin

– Lapsiperheiden tukien korotukset ja sitominen indeksiin sekä pienempituloisten eläkeläisten takuueläke ovat odotettuja uudistuksia, jotka pitää saattaa voimaan jo tällä hallituskaudella, Anni Sinnemäki kommentoi SATA-komitean ehdotuksia.

Yksi merkittävämmistä rakenteellisista uudistuksista on se, että puolison tai vanhemman tulot eivät jatkossa pienennä työmarkkinatukea. Päätös vahvistaa perusturvan henkilökohtaista luonnetta ja tekee työn vastaanottamisesta kannattavampaa.

– Aiemmin työmarkkinatuella elävällä pariskunnalla ei ole ollut taloudellista hyötyä pienistä lisäansioista, koska samalla puolison tuet pienenivät. Nyt pienetkin lisäansiot näkyvät talouden parantumisena, Niinistö kuvaa päätöksen vaikutusta.

– Kun tähän vielä liitettään komitean ehdottama työtulovähennyksen kehittäminen, voidaan työnteon kannattavuutta olennaisesti parantaa.

Työmarkkinajärjestöjen sopimus Kela-maksun poistosta sekä perusturvan ja ansioturvan kytköksen säilyttämisestä vaikeuttaa työttömien perusturvan korotusta. Yhdistelmä tarkoittaa käytännössä sitä, että heikommalla rahoituspohjalla pitäisi parantaa useamman perusturvaa.

Viimekätinen vastuu kansalaisten perusturvasta on kuitenkin hallituksella. Vihreät katsoo, että työttömien perusturvaa on parannettava verotuksen kautta. 

– Helpoin tapa vahvistaa kaikista pienimpien tulojen varassa elävien ihmisten asemaa on keventää verotusta niin, että se ulottuu myös perusturvaan. Käytännössä tämä tarkoittaa kunnallisveron perusvähennyksen korottamista, sanoo Sinnemäki.  

Päätös toimeentulotuen siirtämisestä Kelaan tehdään tämän vuoden kuluessa. Vihreät pitää siirtoa merkittävänä monestakin syystä.

Yhtenäinen toimeentulotuen maksatus vahvistaisi tasa-arvoa. Nykyään moni tukea tarvitseva ei saa tätä sosiaaliturvan viimesijaiseksi tueksi tarkoitettua apua vaikka olisikin siihen oikeutettu.  Siirrolla myös vapautettaisiin sosiaalityöntekijöitä palvelemaan asiakkaita kun paperisota vähentyisi.  

Infossa esitetyt materiaalit

LiiteKoko
Office presentation icon SATA_30_1_2009.ppt211.5 KB
Jaa sivu: