— Suvi Reijonen

Brax valtuuskunnassa: Ylivelkaantuneiden tilannetta voitaisiin helpottaa maksuohjelman lyhentämisellä

Oikeusministeri Tuija Brax painotti valtuuskuntapuheessaan talous- ja velkaneuvonnan resursoinnin tarvetta sekä kertoi velkajärjestelyprosessin uudistamistarpeista.

Kuluvan vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana on haettu konkurssiin jo yli 900 yritystä, mikä on lähes 40 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana. Kasvuvauhti on kiihtyvä. Maksuhäiriöitä on merkitty 35 000 enemmän kuin viime vuoden alussa.

Brax totesi, että kansalaisille ja yrityksille poikkeuksellisen vaikeassa ajassa vaikuttavia ja nopeita keinoja ovat neuvonta, vapaaehtoiset sovintoratkaisut ja sosiaaliset luotot.

- Korostan erityisesti talous- ja velkaneuvonnan resurssien lisäämistä – meillä on velkaantuneita kansalaisia leipäjonojen lisäksi velkaneuvontajonoissa! Emme voi edellyttää, että kriisissä oleva ihminen odottaa pääsyä talous- ja velkaneuvojan puheille kuukausikaupalla. Neuvontapalveluja on kehitettävä: valtion on vahvistettava talous- ja velkaneuvonnan resursseja pikimmiten, jo syksyn lisätalousarviossa. Samalla kuntien on osaltaan pidettävä huoli siitä, etteivät ne leikkaa talous- ja velkaneuvonnan resursseja.

- Samaten on pidettävä huolta neuvojien osaamisesta: neuvonta on vastuullista toimintaa, joka vaatii muun muassa lainsäädännön erityisosaamista, Brax sanoi.

Sosiaalisen luototuksen laajentaminen koko maahan olisi Braxin mukaan kannatettavaa.

Ongelmien ennaltaehkäisyn lisäksi tarvitaan muutoksia itse velkajärjestelyprosesseihin. Tämä merkitsee muun muassa nopeammin uuden alun mahdollistamista ylivelkaantuneille.

- Suomalaiseen järjestelmään soveltuva tapa nopeuttaa niin sanottua uutta alkua ylivelkaantuneille olisi lyhentää velkajärjestelyn maksuohjelman kestoa. Merkittävä muutos olisi lyhentää velkajärjestelyn maksuohjelmaa nykyisestä viidestä vuodesta kolmeen vuoteen, Brax totesi.

Puhe kokonaisuudessaan verkossa:
http://www.vihreat.fi/fi/node/3989

Jaa sivu: