— Suvi Reijonen

Cronberg valtuuskunnassa: Yritysten yhteiskuntavastuulle yhteiset pelisäännöt koko EU:ssa

Euroopan unionille tulee luoda yhteiset pelisäännöt yritysten yhteiskuntavastuusta, vaatii Vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg. Vihreiden valtuuskunnan kokouksessa Helsingissä puhunut Cronberg  näki Nokia Bochumin tehtaan siirtymisen Romaniaan yhtenä esimerkkinä EU:n sisäisestä epäterveestä valtioidenvälisestä kilpailusta.

- Tässä maailmantalouden tilanteessa tapahtuu pysyvä rakennemuutos teollisuudessa. Sen merkkejä on Suomessa jo nähty jo metsäteollisuudessa. Osa työpaikoista häviää. Siksi on satsattava uusiin työpaikkoihin. On 30-luvun tapaan rakennettava vihreältä pohjalta New Deal, Green New Deal. Talouskriisi, ilmastokriisi ja energiakriisi on ratkaistava samalla kertaa globaalissa mittakaavassa ja reilulla tavalla, Cronberg sanoi.

Pelin on kuitenkin oltava reilua Cronbergin mukaan EU:n sisällä. Hän pitää selvänä, että työpaikat siirtyvät jatkossakin maasta toiseen. EU ei voi tähän vaikuttaa kovin paljon, mutta se voi vaikuttaa tukipolitiikalla, että EU:n sisällä maat ei kilpaile toisiaan hengiltä. Pitää luoda yhteiset pelisäännöt yritysten yhteiskuntavastuusta ja siitä, miten työntekijöiden muutosturva siirtotilanteissa ratkaistaan.

- Amerikan Osmo Soininvaara, taloustieteilijä Paul Krugman on meitä muistuttanut, että 30-luvun New Deal ei vain elvyttänyt taloutta. Se myös otti rikkailta. Sinikaulustyöläisten USA:sta tuli vuosikymmeneksi palkkatasoltaan paljon tasa-arvoisempi maa kuin muistammekaan. Myös viherkaulustyöläisten EU:ssa meidän on tähdättävä vaurauden reiluun jakamiseen. EU:n ei pidä kilpailla ahneudella, vaikka se välillä vaikuttaa kaikkein nopeiten uusiutuvalta luonnonvaralta, Cronberg sanoi.

Nykyisessä taloustilanteessa Cronberg näkee jo myös myönteisiä merkkejä. Tilanne on kuitenkin vakava ja vaatii palkkamalttia, ei vain työntekijäpuolelta vaan myös työnantajilta.

- Palkkakierroksella ei nimittäin pidä mennä alle nollalinjan, vaikka se voi tuntua houkuttelevalta yksittäisen työnantajan tai alan näkökulmasta. Kansantalouden näkökulmasta se voi päästää irti deflaation kierteen, joka on osoittautunut inflaatiota vakavammaksi ongelmaksi, Cronberg varoitti.

Cronbergin mukaan työmarkkinoilla onkin nyt erinomainen tilaisuus ratkaista työelämän laatukysymyksiä, koska palkkakysymyksissä ei voida juuri liikkua.

Puhe kokonaisuudessaan verkossa:
http://www.vihreat.fi/fi/node/3987

 

Jaa sivu: