— Suvi Reijonen

Ilmastoekspertti Pasi Toiviainen Vihreiden eurovaaliehdokkaaksi

Tiedetoimittaja Pasi Toiviainen lähtee eurovaaleihin Vihreiden listalta sitoutumattomana ehdokkaana.

42-vuotias Toiviainen on helsinkiläinen ympäristö- ja tiedetoimittaja, joka on herättänyt huomiota tietokirjallaan Ilmastonmuutos. Nyt – Muistiinpanoja maailmanlopusta (Otava, 2007, ja taskukirja 2008). Kirjalle myönnettiin Lauri Jäntin säätiön kunniamaininta 2008. Toiviainen tunnetaan myös ohjaamastaan dokumenttielokuvasta Venus-teoria, joka on palkittu lukuisilla kansainvälisillä elokuva- ja televisiofestivaaleilla. Suurelle yleisölle Toiviainen tuli tutuksi toimiessaan vuosina 1998-2002 Creavideon YLE TV2:lle tuottamien Ympäristöuutisten toimittaja-juontajana. Vuodesta 2004 hän on työskennellyt YLEn tiedetoimituksessa.

- Pyrin europarlamenttiin voidakseni täten tehokkaimmin osallistua ilmastonmuutosta torjuvaan työhön ja päätöksentekoon. Tämä työ on ollut johtotähteni koko aikuisikäni, eikä työsarka mahdollisen poliitikon uran myötä oleellisesti muuttuisi, vain toimintaympäristö ja vaikuttamistavat vaihtuisivat.

- Haluan olla parlamentissa varmistamassa, että EU todella toimii lupaustensa mukaisesti edelläkävijänä ilmastonmuutoksen torjunnassa ja ettei tämä työ jää jälkeen ilmastotieteen uusimmista havainnoista. Lisäksi on pidettävä huolta, että ilmastonmuutoksen torjunnan nimissä tehtävät päätökset ovat oikeasti tehokkaita ja järkeviä.

- Lähivuodet ovat maapallon ilmaston kohtalon kannalta ratkaisevia. Joulukuussa 2009 on määrä saada aikaan uusi kansainvälinen ilmastosopimus, jonka yksityiskohtia todennäköisesti hiotaan pari seuraavaa vuotta. Tämän työn on välttämätöntä onnistua, ja siihen haluan antaa panokseni.

- Tarvittavan muutoksen mittakaavasta kertoo se, että ilmastotieteen tuoreimman käsityksen mukaan vaarallisen ilmastonmuutoksen välttämiseksi kaikki maailman kasvihuonekaasupäästöt on lopetettava 100-prosenttisesti mahdollisimman nopeasti. Käytännössä tälle on varattava aikaa muutama vuosikymmen, mutta kehityksen suunnan pitää kääntyä ratkaisevasti vain muutamassa vuodessa.

- En ole valinnut politiikkaa, eikä politiikka minua. Katson vain eläväni sellaista aikaa historiassa, jossa maailman ympäristön tilan ymmärtävä ja vastuullinen ihminen ei voi olla pyrkimättä kääntämään kehityksen kulkua ja suojelemaan planeettaansa sekä tulevien sukupolvien elinmahdollisuuksia. Kirjoitin kirjassani Ilmastonmuutos. Nyt, että tässä tilanteessa on "välitettävä, astuttava esiin ja kannettava vastuuta". Tämä lause velvoittaa minua.

Jaa sivu: