— Suvi Reijonen

Hassi ja Holopainen Lappeenrannassa: Uusi energiatekniikka on 2000-luvun vihreää kultaa

Vihreät europarlamenttiehdokkaat Satu Hassi ja Hanna Holopainen vaativat Suomea satsaamaan uuden energiateknologian osaamista, jotta Suomi pärjää vihreässä teollisessa vallankumouksessa.

Paperiteollisuuden ulosmarssi maastamme on ollut käynnissä jo kauan ja globaali talouskriisi on kiihdyttänyt sitä. Vihreät ovat ennakoineet muutoksen jo vuosia sitten ja vaatineet Suomea kehittämään osaamistaan uusiutuvan energian, energiatehokkuuden ja muun
ympäristöystävällisen teknologian aloilla.

Suomen energia- ja teollisuuspolitiikka on kuitenkin vuosikymmeniä muovattu tukemaan paperiteollisuuden perinteistä toimintamallia. Politiikassa paperiteollisuuden ohjeita on uskollisimmin kuunnellut Kokoomuksen korva. Tämä on jarruttanut suomalaisen osaamisen kehittämistä uudessa energiatekniikassa samaan aikaan kun siitä on tullut voimakas kasvuala maailmalla.

- Perinteinen teollisuus, kuten paperiteollisuus, on toki tärkeää, myös jatkossa, mutta kaikille lienee jo selvää, että huomisen maailmassa edes perinteinen teollisuus ei selviä vanhoin konstein. Ennen kaikkea suomalaisten päättäjien pitää ymmärtää ajatella koko maan tulevaisuutta – ja samalla Euroopan ja sitä myötä koko maailman, toteaa europarlamentaarikko Satu Hassi.

- 2000-luvun vihreää kultaa on uusi energiatekniikka ja myös uusi biomateriaaliosaaminen, jatkoi Hassi. Metsien luonnonvaroista voidaan tehdä biomuoveja ja monia muita uusia materiaaleja, jotka nekin ovat 2000-luvun bisnestä.

Erityisen tärkeää uusiutuvaan energiateknologiaan satsaaminen on Etelä-Karjalan kaltaisissa maakunnissa, joissa on nojattu metsäteollisuuteen ja perinteiseen suurteollisuuteen. Metsäteollisuus on vähentänyt työpaikkojaan tasaiseen tahtiin ja talouskriisi on nopeuttanut sitä. Tästä rakennemuutoksesta kärsivällä alueella viherkaulustyöpaikat ovat erittäin tarpeellisia.

- Uusien työpaikkojen luomisessa voidaan hyödyntää sitä energia- ja ympäristöteknologiaosaamista, jota Lappeenrannan teknilliseltä yliopistolta löytyy. Alan tutkimukseen ja tuotekehitykseen tarvitaan lisärahoitusta. Alueelle tarvitaan ympäristö- ja energiateknologiaosaamisen verkosto. Esimerkkinä uusista viherkaulustyöpaikoista on Lappeenrannassa toimiva tuulivoimateknologiayritys The Switch, jonka kasvua ei edes taloustaantuma ole pysäyttänyt, muistuttaa lappeenrantalainen Europarlamenttiehdokas Hanna Holopainen, joka itsekin opiskelee Lappeenrannan teknilisessä yliopistossa.

Uusimmat uutiset maailmalta kertovat, että lama on jarruttanut myös uuden energiatekniikan vauhtia. Hidastuminen on kuitenkin vain hetkellistä, koska ilmastonmuutoksen ja energian saatavuuden haasteet eivät katoa minnekään.

- Suomi sai nyt toisen tilaisuuden hypätä mukaan vihreän energiatekniikan junaan, jonka vauhdista olimme jääneet pahasti jälkeen. Tätä toista tilaisuutta ei pidä enää hukata. Kokoomuksen ja Keskustankin pitää ymmärtää, että paperiteollisuuden perinneyhdistyksen poikien ei pidä antaa määrätä Suomen tulevaisuuspolitiikkaa, Hassi sanoo.

- Suomi on korkean koulutuksen ja tekniikkaosaajien maa, ja myös tekniikasta kiinnostuneiden, jopa innostuneiden ihmisten maa. Meillä jos kellä on kaikki edellytykset tehdä uudesta energiatekniikasta seuraava Nokia, kun maailma toteuttaa Vihreää teollista vallankumousta, totesi Hanna Holopainen

Jaa sivu: