— Suvi Reijonen

Kasvi: Samaa sukupuolta oleville pareille täysi adoptio-oikeus

- Seksuaalivähemmistöille kuuluvat samat oikeudet ja velvollisuudet kuin heteroille

Vihreät katsovat, että samaa sukupuolta olevilla pariskunnilla tulee olla mahdollisuus adoptoida lapsia, jotka eivät ole kummankaan biologisia jälkeläisiä. Sisäinen adoptio-oikeus on askel oikeaan suuntaan, mutta lainsäädännön tasa-arvoistaminen ei saa pysähtyä siihen. Vihreät korostavat, ettei voida määritellä rajaa, johon kansalaisten yhdenvertaisuus tulee rajata.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Ravi esitti tänään Helsingin Sanomissa omana kantanaan, että sisäinen adoptio on "kehityksen piste". Kokoomuksen puoluehallitus hyväksyi aikanaan sukupuolineutraalin avioliittolain. Ravin kanta on siten puoluehallituksen kannan kanssa ristiriidassa.

- Adoptioon liittyy aina pitkä adoptioprosessi, jolla taataan, että vanhemmat huolehtivat lapsista kunnolla. Näin olisi myös silloin, jos samaa sukupuolta olevien parien ulkoinen adoptio olisi mahdollinen, toteaa Vihreiden varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jyrki Kasvi.

Nykylainsäädännön mukaan lapsen voi adoptoida yksin elävä nainen tai mies.

- Pitääkö samaa sukupuolta olevan parin ensin erota, toisen adoptoida, sitten rekisteröidä parisuhde ja sitten vasta adoptoida?, Kasvi kysyy.

Suomen ja EU:n on toimittava kansainvälisillä areenoilla sen puolesta, että kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia kunnioitetaan myös seksuaalivähemmistöjen osalta kaikkialla. Riian kaupunginvaltuuston viimeviikkoinen yritys kieltää homoparaati osoittaa, että myös Euroopan unionin sisällä riittää yhä tekemistä vähemmistöjen ihmisoikeuksien turvaamisessa. EU:ssa ei tule sallia syrjintää missään muodossa.

- Näyttääkseen esimerkkiä Suomen on pantava oma lainsäädäntönsä kuntoon, ja taattava seksuaalivähemmistöille samat oikeudet kuin heteroille. Tasa-arvoon kuuluu mahdollisuus adoptoida lapsia, kunhan adoptioprosessin kuluessa osoittaa olevansa rakastava ja vastuullinen vanhempi, vaatii Kasvi.

Jaa sivu: