— Suvi Reijonen

Haavisto: Arktisten alueiden alkuperäiskansoja tuettava

Pekka Haavisto käytti Vihreän eduskuntaryhmän puheenvuoron arktisia alueita koskevassa täysistuntokeskustelussa:

”Vihreät pitävät tärkeänä, että arktisia kysymyksiä tarkastellaan ennen muuta ympäristönsuojelun näkökulmasta. Ilmastomuutoksen torjuminen ja sen uhkien minimoiminen on myös arktisesta näkökulmasta avainkysymys, ja Kööpenhaminan ilmastokokoukseen liittyy näidenkin alueiden tulevaisuuden vuoksi suuria odotuksia.

Arktisille alkuperäiskansoille nämä ympäristömuutokset ovat olleet erityisen huolestuttavia. Tämän vuoksi on kaikin keinoin tuettava alkuperäiskansojen oikeuksia ja yhteistyötä arktisilla alueilla. Suomesta tässä yhteistyössä ovat olleet mukana saamelaiset. Suomen tulisikin näyttää esimerkkiä alkuperäiskansojen oikeuksien turvaamisessa ratifioimalla ILO:n alkuperäiskansojen oikeuksia koskeva yleissopimus pikimmiten myös Suomessa.”

Puhe kokonaisuudessaan verkossa

Jaa sivu: