— Suvi Reijonen

Sinnemäki SATA-komitean loppuraportista: Toimeentulotuen maksatus kuuluu Kelalle

- Odotamme hallitukselta komitean enemmistön mukaista päätöstä

 Sosiaaliturvaa uudistamaan perustettu SATA-komitea on tänään jättänyt loppuraporttinsa. Vihreät ovat komiteassa ajaneet sitä, että toimeentulotuen maksatus siirrettäisiin kuntien sosiaalitoimistoilta Kelalle.

Komitean enemmistö päätyi tänään samalle kannalle. Toimeentulotuen perusosa on nykyään osa perusturvaa ja jo siksi on perusteltua, että sen maksaa kunnan sijasta valtio.

- Tuen saajien kannalta maksajalla on suuri merkitys. Kun maksajana on Kela, moni nykyään todistettava asia saadaan suoraan tietojärjestelmistä ja kuittirumbaa saadaan vähennettyä. Tärkein muutos olisi se, että Kelan maksamana tuen saisivat kaikki, jotka ovat siihen tulojensa puolesta oikeutettu, toteaa Sinnemäki.

Komiteassa Kokoomus on vastustanut siirtoa voimakkaasti. Vihreiden mielestä sivistynyt valtio ei tavoittele säästöjä sillä, perusturvan hakeminen on liian vaikeaa.

- Toivon, että hallitus tekee komitean enemmistön mukaisen linjauksen ja toteuttaa tämän myönteisen uudistuksen, toteaa Sinnemäki.

Komitea esittää myös työmarkkinatuen tarveharkinnasta luopumista, mitä Vihreät ovat ajaneet jo pitkään. Tarveharkinta on ollut yksi niistä kannustinloukuista, joita ihmiset ovat kohdanneet pyrkiessään työttömyydestä työelämään.

- Kun puolison tai vanhemman tulot eivät vaikuta työmarkkinatukeen, on työn vastaanottaminen kannattavampaa ja tie ulos köyhyydestä vähemmän kivinen. Tähän linjaukseen olemme erittäin tyytyväisiä, iloitsee Sinnemäki.

Jaa sivu: