— Vesa Saarinen

Brax: Moottorikelkkojen tunnisteet voisivat vähentää salametsästystä ja norpan pesän tuhoamista

Oikeusministeri Tuija Brax: Moottorikelkkojen tunnisteet voisivat vähentää salametsästystä ja norpan pesän tuhoamista

Laiton pyynti on muun muassa WWF:n mukaan suurin uhka Suomen kaikkein uhanalaisimmalle suurpedolle ahmalle. Metsästysrikokseen syyllistyneet jäävät vain harvoin kiinni teostaan. Valvonta ja asenteet vaikuttavat kiinnijäämisriskiin. Osa ongelmaa on, että näyttöä tekijän henkilöllisyydestä ei saada niin paljon, että tekijä voitaisiin tuomita teostaan.

- Ahmoja surmataan raa'asti ajelemalla moottorikelkalla niiden yli. Tekijät jäisivät huomattavasti nykyistä todennäköisemmin kiinni, mikäli moottorikelkassa olisi telatunniste, joka jättäisi jäljen lumeen. Liikenne- ja viestintäministeriön tulisi selvittää, voitaisiinko moottorikelkkojen teloihin lisätä tunnisteet, oikeusministeri Tuija Brax ehdottaa.

Moottorikelkkojen telatunnisteiden avulla myös muiden suurpetojen salakaatajat jäisivät useammin kiinni, koska paikalle saapumisesta jäisi jälki. Myös saimaannorppien pesien yliajoista jäisi useammin kiinni.

- Oikeusministeriössä valmistellaan uudistusta, jossa metsästysrikoksiin lisätään törkeä tekomuoto. Tämä vahvistaa esimerkiksi mahdollisuutta pakkokeinojen käyttöön. Rikosten ennaltaehkäisy on kuitenkin tärkeintä. Telatunnisteet voisivat osaltaan hillitä salametsästystä, koska kiinnijäämisriski kasvaisi, Tuija Brax jatkaa.

Jaa sivu: