— Suvi Reijonen

Juurikkala ryhmäpuheessa elintarviketurvallisuudesta: Elintarvikkeisiin tarvitaan ilmasto- tai hiilimerkki

Vihreiden mielestä Suomen elintarviketurvallisuus on kansainvälisesti verrattuna varsin hyvällä tasolla, mutta alalla on myös jatkuvasti voimistuvia riskitekijöitä: elintarvikeketjujen piteneminen, joukkoruokailun lisääntyminen, matkailun kasvaminen sekä uudet teknologiat kuten geenimuuntelu ja nanotekniikka.

Suomalaiset kuluttajat jakaantuvat arvovalinnoiltaan erilaisiin ryhmiin. Suuri osa kansalaisista tekee nykyään valintoja myös eettisin ja ekologisin perustein.

- Me kannatamme sitä, että jatkossa elintarvikkeisiin lisätään myös ilmasto- tai hiilimerkki, jotta kuluttajat voivat tätäkin kautta vaikuttaa hiilijalanjälkensä suuruuteen. Pakkausmerkinnöillä voidaan lisäksi edistää tuotteiden jäljitettävyyttä aina tuottajatilalle saakka. Tämäkin palvelee kuluttajien tarpeita, Vihreiden kansanedustaja Timo Juurikkala sanoi elintarviketurvallisuutta käsitelleessä ryhmäpuheessa.

- Verotus ja tuotteiden hinta ovat kuluttajien ohjauskeinoista parhaat. Vihreät kannattaa selonteossa mainittuja haittaveroja rasvalle ja valmistusvaiheessa lisätylle valkoiselle sokerille. On myös syytä ryhtyä selvittämään verotuksen porrastamista tuotteiden hiilisisällön mukaan, Juurikkala sanoi.

Puhe kokonaisuudessaan verkossa

Jaa sivu: