— Suvi Reijonen

Ehdokkaat kaventaisivat tuloeroja - 181 ehdokasta allekirjoittanut Tuloerot kuriin -sitoumuksen

Vihreiden eduskuntavaaliehdokkaiden Outi Alanko-Kahiluodon ja Heikki Hiilamon lanseeraama kampanja tuloerojen kaventamiseksi on saanut jo 181 ehdokasta eri puolueista allekirjoittamaan osoitteessa www.tuloerotkuriin.fi seuraavan sitoumuksen:

"Me allekirjoittaneet sitoudumme työskentelemään tuloerojen kaventamiseksi, mikäli tulemme valituiksi eduskuntaan huhtikuun 2011 eduskuntavaaleissa. Työskentelemme tämän tavoitteen hyväksi muun muassa verotusta, tulonsiirtoja, julkisia maksuja ja työllistämistoimia koskevissa päätöksissä."

Eniten allekirjoittaneita on Vasemmistoliiton ja Vihreiden ehdokkaiden joukossa. Oikeistopuolueiden edustajat sen sijaan loistavat poissaolollaan.

- Tuloerojen kaventamisella on sekä kansan että asiantuntijoiden tuki ja sillä pitäisi olla myös kansan edustajien tuki, puoluekentän laidasta laitaan. Allekirjoittamalla sitoumuksen ehdokkaat voivat osoittaa, että heiltä tätä tahtoa löytyy. Haastan myös oikeistopuolueiden edustajat allekirjoittamaan sitoumuksen, sanoo Outi Alanko-Kahiluoto, ehdolla Helsingissä.

- Pidän todella vastuuttomana nettiin ilmestynyttä vastavetoomusta, jossa puolustetaan suuria ja edelleen kasvavia tuloeroja. Vielä enemmän ihmettelen sitä, että jotkut Kokoomuksenkin ehdokkaat ovat allekirjoittaneet sen. Onko pienituloisen polkeminen Kokoomuksen linjan mukaista? Tämäkö on sitä vastuullisuutta, jota oikeisto mielellään juhlapuheissaan korostaa, ihmettelee Alanko-Kahiluoto.

- Tuloerojen kaventaminen hyödyttää kaikkia. Tästä on vahvaa tutkimusnäyttöä. Kampanjamme tueksi pyysimme tusinaa Suomen johtavaa tulo- ja terveyserojen tutkijaa allekirjoittamaan kampanjan tueksi seuraavan toteamuksen: "Vahva tutkimusnäyttö osoittaa, että suuret tuloerot vahingoittavat väestön terveyttä ja hyvinvointia. Kielteiset vaikutukset eivät koske vain pienituloisia vaan lähes koko väestöä. Tasaamalla tuloeroja voidaan parantaa väestön terveyttä ja hyvinvointia." Lähes kaikki suostuivat. Allekirjoittaneiden nimet ovat nähtävissä kampanjan nettisivuilla www.tuloerotkuriin.fi, kertoo Uudellamaalla ehdolla oleva Heikki Hiilamo.

Kampanjaidean taustalla on Richard Wilkinsonin ja Kate Pickettin kirjan Tasa-arvo ja hyvinvointi tuloksena syntynyt kampanja The Equality Pledge (www.equalitytrust.org.uk/pledge/signatories), joka toteutettiin ennen Ison-Britannian parlamenttivaaleja. Kirjan sanoma on terveys- ja sosiaalisten ongelmien yhteys tuloeroihin.

Aiheesta on olemassa myös runsaasti suomalaisten tutkijoiden koti- ja ulkomailla julkaisemaa tutkimusnäyttöä.

Jaa sivu: