— Suvi Reijonen

Pekka Haavisto Vihreiden ryhmäpuheessa Portugali-paketista: Jatkossa riskien on oltava läpinäkyviä

Vihreiden kansanedustaja, suuren valiokunnan jäsen Pekka Haavisto totesi Vihreiden ryhmäpuheessa Portugali-paketista, että Vihreät pitävät oikeana, että Portugalin pyyntöön rahoitusavun saamiseksi vastataan myönteisesti.

- Muihin vaihtoehtoihin sisältyisi epävarmuustekijöitä, joiden vaikutuksia Euroopan rahoitusmarkkinoihin, talouden tilaan Euroopassa ja viime kädessä esimerkiksi suomalaisten maksamaan korkotasoon emme tunne emmekä voi ennustaa, Haavisto sanoi.

Vihreille on erittäin tärkeää, että rahoitusvakausmekanismeja kehitetään niin, että vastaavat kriisit tulevaisuudessa voidaan mahdollisuuksien mukaan välttää, ja rahoitusmarkkinoiden kriisinhallintaa parantaa.

- Meille on myös tärkeää se, että niin Portugali-paketissa kuin muissakin eurooppalaisissa talouskriisin hallintatilanteissa myös kansainvälinen panostus IMF:n kautta on mukana. Nyt se vastaa Portugalin lainoitusohjelmasta kolmanneksesta, ja tuo esimerkiksi USA:n, Japanin, Kiinan, Saudi-Arabian, Venäjän ja Intian Portugalin tukijoiden joukkoon.

- Vihreät pitävät myös tärkeänä, että koko EU:n alueella julkisten talouksien kestävyyttä pyritään vahvistamaan ja kontrolloimaan. EU:n on reagoitava nopeammin ja tehokkaammin epätasapainoisiin budjetteihin. Samaten pankkien stressitestien kriteerejä on parannettava. Vaikka stressitesteistä on sovittu, testit eivät ole aina paljastaneet olemassa olevia ongelmia.

Luotonantajat eivät voi väistää omaa vastuutaan.

- Pankit ja rahoituslaitokset ovat taitavia pitämään voittonsa yksityisinä, mutta sosialisoimaan tappionsa. Rahoittajien on kannettava riskinsä, eikä ole hyväksyttävää, jos yksityinen pääoma lähtee liukkaasti markkinoilta ensimmäiset vaikeudet kohdatessaan. On tärkeää, että myös yksityiset rahoittajat jäävät Kreikkaan ja Portugaliin.

Vihreät kannattavat pankki- ja transaktioveroja, joilla pyritään lisäämään rahoitusmarkkinoiden vakautta, ehkäisemään keinottelua ja keräämään puskureita rahoitus- ja pankkikriisejä varten. Parhaimmillaan tällaiset järjestelyt olisivat globaaleja, mutta EU:sta ja euroalueelta on hyvä aloittaa.

- Vihreä eduskuntaryhmä kannattaa finanssisektorin veronalaisuutta. Suomen on edistettävä yhteistä EU-tason valmistelua tulevia kriisiä rahoittavan vakausmaksun, kansainvälisen transaktioveron ja pankkien aktiviteettiveron toteuttamiseksi.´

Vihreiden mielestä kriisivaltioiden pitäminen lainamarkkinoilla on kannatettavaa, koska julkisen tuen tarve on silloin pienempi.

Haaviston ryhmäpuhe kokonaisuudessaan verkossa

 

Jaa sivu: