— Saila Lindroos

Soininvaara ryhmäpuheenvuorossa välikysymyksestä: Kuntauudistuksen merkittävimmät päätökset koskevat kaupunkeja

Vihreän eduskuntaryhmän mielestä kuntarakenteen uudistuksen merkittävin kysymys koskee kasvavia kaupunkeja. Kilpaileviksi kuntayksiköiksi pirstoutuneiden kaupunkiseutujen sisäinen kilpailu ei johda vastuulliseen toimintaan.

– Kilpailu johtaa huonoon yhdyskuntarakenteeseen. Olisi vastuullista ja kokonaistaloudellisesti järkevää pyrkiä välttämään erillisiä rikkaiden ja köyhien alueita. Vastuullisuus tulee kunnalle kalliiksi, jos naapurit kalastelevat hyviä veronmaksajia kultahammasrannikoillaan. Kuntien välinen kilpailu kiihdyttää sosiaalista segregaatiota, mistä joudumme vielä maksamaan kalliisti, kansanedustaja Osmo Soininvaara totesi Vihreiden ryhmäpuheessa.

Kilpailu tuottaa myös hajanaista yhdyskuntarakennetta. Liikenne vie suomalaisissa kaupungeissa kaksi kertaa niin paljon energiaa kuin keskieurooppalaisissa kaupungeissa. Kyse ei ole vain ympäristöarvoista, vaan pitkät matkat haaskaavat aikaa ja rahaa. Myös elinkeinot kärsivät. Monet tuotannonalat vaativat menestyäkseen suurta työmarkkina-aluetta. Yksityiset palvelut eivät menesty hajanaisessa rakenteessa, koska riittävää väestöpohjaa ei löydy riittävän läheltä.

Pienten ja syrjäisten maalaiskuntien liittäminen maakunnan keskuskaupunkiin ei tuota säästöjä, sillä ne eivät kuulu mihinkään työssäkäyntialueeseen. Ne voisivat jatkaa itsenäisinä, jos terveydenhuolto otettaisiin pois niiden vastuulta.

– Näiden sysmien ja padasjokien hallinto on kevyttä ja ketterää. Jos ne haluavat selvitä omin nokkinensa, ei se ole muilta pois. Ne ovat kuitenkin liian pieniä vastaamaan terveydenhuollosta ja osasta sosiaalipalveluja. Maakunnan keskuskunta tuottakoon terveydenhuoltopalvelut, mutta ei hallintohimmelin takana vaan kunnan omana toimintana kunnanjohtajan alaisuudessa.

Kuntien välisestä eriarvoisuudesta hyötyvät kunnat tuskin haluavat tilanteeseen muutosta. On kuitenkin tärkeätä, että uutta kuntaa perustettaessa enemmistö sen tulevista asukkaista tukee hanketta. Vihreän eduskuntaryhmän mielestä asia voidaan ratkaista kansanäänestyksellä, joka toteutetaan perustettavan uuden kunnan alueella.

Puhe kokonaisuudessaan verkossa:

Jaa sivu: