— Marja Honkonen

Haavisto ryhmäpuheessa: Hyvä hallitus toivoo parasta ja varustautuu pahimpaan

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Haavisto pitää tärkeänä, että Suomi on mukana Espanjan kriisin ratkaisussa, mutta toivoo hallituksen varustautuvan myös pahimpiin vaihtoehtoihin.

– Kaikilla vaihtoehdoilla on hintansa. Tukipakettien kustannuksia voidaan arvioida karkeasti ja samoin sitä, millaista Eurooppaa rakennamme, kun tuemme kriisiytyneitä maita. Sen sijaan on vaikea laskea, mitä tapahtuu, jos jokin kriisimaa pankkeineen irtautuu eurosta – tai jos me tai joku muu maaryhmä jätämme valuutta-alueen, Haavisto sanoi torstaina eduskunnassa pitämässään ryhmäpuheessa.

– Kaikkia vaihtoehtoja varten on silti varustauduttava; emme voi tällä hetkellä tietää kriisin kestoa emmekä sen syvyyttä. Hyvä hallitus varustautuu aina myös pahimman varalle.

Eduskunta palasi poikkeuksellisesti kesäistuntotauoltaan käsittelemään valtioneuvoston tiedonantoa Espanjan hätälainasta.

Haavisto muistuttaa, että eurokriisin hoitamiseksi on vain vähän kestäviä vaihtoehtoja. Tiukemman talouskurin ja säästöjen lisäksi on esitetty Euroopan keskuspankin setelipainon käynnistämistä. Samaan aikaan on silti tartuttava kriisin perussyihin, kuten huonosti hoidettuihin pankkeihin ja hallintoon.

Haaviston mukaan talous- ja rahaliitolta ovat puuttuneet alusta alkaen keinot yhteisen valuutta-alueen kriisien hoitoon. Valuvikojen korjaaminen vaatii syventyvää yhtenemistä, jäsenvaltioiden budjettien tiukempaa valvontaa, aktiivisempaan eurooppalaista keskuspankkia ja yhteistä pankkivalvontaa.

Osasyynä eurokriisiin ovat Vihreän eduskuntaryhmän mukaan myös korruptio, harmaa talous, huono hallinto sekä väärinkäytöksiä vilisevä EU-tukien viidakko.

Parantuakseen euroalueen talous tarvitsee toimeliaisuutta. Haaviston mukaan Euroopan tulisi etsiä rohkeasti yhteistyötä paitsi Aasian ja latinalaisen Amerikan myös Afrikan maiden nopeasti kehittyvien markkinoiden kanssa.

Vihreä eduskuntaryhmä muistuttaa, että kaikessa eurokriisiin liittyvässä päätöksenteossa on pidettävä kustannusten kokonaisarvio mukana.

– On kaiken aikaa arvioitava Suomen kannalta, että omat vastuumme ja riskimme ovat sellaisia, että pystymme ne pahimmissakin vaihtoehdoissa kantamaan, Haavisto muistutti.

Eduskunta äänestää valtioneuvoston tiedonannosta huomenna torstaina. Haaviston puhe on luettavissa kokonaisuudessaan täällä.

Jaa sivu: