— Outi Alanko-Kahiluoto

Outi Alanko-Kahiluoto ryhmäpuheessa: Hoivabisneksen verokilpailuun on puututtava

Vihreät ovat huolestuneita lisääntyvästä verokilpailusta hoivabisneksessä. Verorahojen karkaaminen ulkomaille on huolestuttavaa vanhuspalveluitakin silmällä pitäen, kun monikansalliset yhtiöt valtaavat kuntien kilpailuttamia hoiva- ja hoitopalveluita.

– On pöyristyttävää, että monikansalliset yhtiöt pääsevät tekemään voittoa suomalaisten terveydenhoidolla samalla kun valtio menettää verotuloja, joilla voitaisiin kustantaa parempia palveluita, sanoi kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto vihreän eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuorossa.

Hoivayhtiöitä siirtyy jatkuvasti ulkomaisten pääomasijoittajien omistukseen: jo nyt kolme suurinta vanhusten asumispalveluja tuottavaa yritystä on ulkomaalaisomistuksessa.

– Jos monikansalliset yhtiöt pääsevät liikaa valtaamaan hoiva- ja hoitomarkkinoita, ne takuuvarmasti nostavat ennen pitkää myös hintojaan.

Nykyinen järjestelmä mahdollistaa verokilpailun kansallisten lakien avulla ja verot tuloutetaan sinne, missä verotus on keveintä.

– EU:lle on annettava riittävästi valtaa puuttua verokilpailuun. Vain se on riittävän suuri toimija, jotta saamme yhteiset pelisäännöt ja lisää avoimuutta yritysverotukseen. Verokilpailun vaikeuttamiseksi Vihreät vaativat yritysverolle vähimmäistasoa.

Puhe kokonaisuudessaan verkossa

 

 

 

Jaa sivu: