— Mari Kamaja

Vihreiden vpj. Krista Mikkonen: Tarvitsemme itsenäiset alueelliset ympäristöviranomaiset

Aluehallintouudistus, jossa yhdistettiin elinkeino-, liikenne- ja ympäristöviranomaiset yhteisiksi ELY-keskuksiksi, oli virhe. ELY:n kaltainen sekamalli ei toimi. Viraston sisällä on liikaa vastakkaisia intressejä, eikä ympäristönäkökulma pääse riittävästi kuuluviin.

Aiemmin itsenäiset alueelliset ympäristökeskukset on nyt sijoitettu elinkeinoministeriön tossun alle osana ELY-keskuksia. TEM ei ole kiinnostunut ympäristöstä, kuten viime päivän tapahtumat Talvivaarassa kertovat. Tilanne vaatisi pikaisia toimia elinkeinoministeriltä, kun ympäristöministeriltä on viety valta puuttua asiaan. Mutta mitä tekee elinkeinoministeri Jyri Häkämies? Ensin hän on Norjassa lobbausmatkalla kaivosteollisuuden puolesta ja hyppää sitten ministerin paikalta EK:n johtoon.

On selvä, että tarvitsemme itsenäiset alueelliset ympäristöviranomaiset takaisin. Vain itsenäisinä ne voivat ajaa yleistä ympäristön etua. Alueellisuus takaa paikallistuntemuksen, mikä on ympäristöasioissa tärkeää. Mutta ilman itsenäisyyttä muut intressit jyräävät ympäristönäkökulman, kuten Kainuussa on nyt käynyt. Pitkittyneistä ja lukuisista ongelmista huolimatta valvova viranomainen ei ole puuttunut Talvivaarayhtiön toimintaan pakkokeinoin, sillä elinkeinoelämän etu on painanut liikaa.

Pohjois- ja Itä-Suomessa on vireillä lukuisia kaivoshankkeita, joiden on toivottu tuovan työllisyyttä alueille. Tämä on tervetullutta, mutta sitä ei saa tehdä ympäristön kustannuksella. Pohjois- ja Itä-Suomea ei saa muuttaa raaka-ainereservaatiksi, jossa kaivosyhtiöt saavat mellastaa ympäristöstä piittaamatta. Kaivostoiminnalle pitää asettaa tiukat ympäristövaatimukset, niitä on valvottava ja mahdollisiin ongelmiin on puututtava välittömästi tiukalla otteella. Tähän tarvitaan itsenäistä alueellista ympäristöviranomaista, joka ajaa ympäristön etua.

Lisätietoja: Krista Mikkonen p. 044 2627 881

Jaa sivu: