— Marja Honkonen

Tynkkynen: Suomesta verkkopalveluiden turvasatama

Suomella on ensiluokkaiset mahdollisuudet nousta tietoturvallisten verkkopalvelujen kärkimaaksi. Palvelinkeskukset ja verkkopalveluja kehittävät yritykset voivat tuoda Suomeen investointeja ja uusia työpaikkoja, sanoo Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Oras Tynkkynen. (See translation in English >>)

Yhdysvallat ja Iso-Britannia ovat tahranneet maineensa urkintakohulla. Ruotsissa suojelupoliisilla on valtuudet seurata kaikkea maan läpi kulkevaa tietoliikennettä – myös suomalaisten viestejä. Yritykset ja ihmiset ovat syystä huolissaan tietojen päätymisestä vääriin käsiin.

– Muiden maiden kompurointi avaa Suomelle ison mahdollisuuden. Yksikään maa ei ole vielä onnistunut tarjoamaan tietoturvaltaan ensiluokkaisia verkkopalveluja. Suomi voi olla ensimmäinen, jos toimimme ripeästi, Tynkkynen arvioi.

Verkkopalveluille pitää taata maailmanluokan taso tietoturvassa ja yksityisyydensuojassa. Viranomaisten valta seurata viestinliikennettä tulee rajata tarkasti ja toimintaa valvoa läpinäkyvästi. Lait ja asetukset pitää punnita näistä näkökulmista ja tehdä muutoksia tarvittaessa.

Suomi sopii palvelinkeskusten kotimaaksi monesta syystä. Metsäteollisuudelta on vapautunut tiloja ja Nokialta osaavaa työvoimaa. Viranomaisiin voi luottaa ja infrastruktuuri on kunnossa. World Economic Forumin Network Readiness Indexissä Suomi sijoittuukin maailman ykköseksi.

Kylmän ilmaston ansiosta palvelinkeskukset pystytään jäähdyttämään tehokkaasti - ja edullisesti. Kaksi suomalaista konesalia nousi Wired-lehden vertailussa maailman energiatehokkaimpien joukkoon.

– Googlen ja Facebookin kaltaiset maineestaan tarkat jätit vaativat ympäristövastuun kantamista. Suomi voi menestyä tarjoamalla maailman vihreimpiä palvelinkeskuksia, joiden tarvitsema energia tuotetaan kokonaan uusiutuvilla energianlähteillä, Tynkkynen hahmottelee.

Kasvun mahdollisuuksia on muuallakin. Viime vuonna peliteollisuuden liikevaihto kasvoi Suomessa yli puolella, mutta osaavasta työvoimasta on pulaa. Verkkokaupassa taas tulemme edelläkävijämaita jäljessä.

– Koulutuksella on taattava pelialalle kotimaisia työntekijöitä, jotta osaajia ei tarvitse haravoida ulkomailta. Verkkokaupassa yrityksiä on rohkaistava ponnistamaan Suomen markkinoiden lätäköltä kansainvälisten markkinoiden avomerelle, Tynkkynen kuvailee.

Jaa sivu: