— Mari Kamaja

Niinistö valtuuskuntapuheessa: Vihreät on uudistuspuolue, joka muuttaa Suomea

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö sanoi valtuuskuntapuheessaan, että hallitus teki eilen tärkeitä rakennepäätöksiä, joiden avulla pystytään turvaamaan suomalaisten palvelut ja hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus.

- Moni kohta meni kuitenkin vielä jatkovalmisteluun. On tärkeää huolehtia, että nämä tavoitteet hoidetaan maaliin saakka niin, että saamme aikaan oikeudenmukaisen ja Suomea järkevällä tavalla uudistavan kokonaispaketin, Niinistö sanoi.

- Eilen sovittiin esimerkiksi, että toimeentulotuen perusosan maksatuksen siirtäminen Kelaan selvitetään, ja siitä järjestetään vähintään kokeilu. Tämä on ollut Vihreiden pitkäaikainen tavoite. Perusosan maksamisen siirto vapauttaisi sosiaalityöntekijöiden aikaa ihmisten auttamiseen ja nopeuttaisi hallintoa. Vanhustenhuollossa nyt sovittu ratkaisu tarkoittaa sitä, että hallitus velvoittaa ministeriön vauhdittamaan omaishoidon ja palveluasumisen edistämistä. Kyse ei ole siis laitoshoidon leikkauksista, vaan vanhusten mahdollisuudesta saada hoitoa kotona, mikä on paitsi heidän etunsa, myös taloudellisesti edullisempaa, Niinistö korosti.

- Suurimmasta päästä rakenneuudistuksia on jo aikaisemmin alulle pantu sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudistus. Me tarvitsemme uudistuksen, joka parantaa perusterveydenhuoltoa ja tuo kaikki kansalaiset tasaveroisesti samalle viivalle, Niinistö sanoi.

Niinistö on tyytyväinen siihen, että neuvotteluissa pystyttiin torjumaan leikkauksia, jotka olisivat kohdistuneet esimerkiksi opiskelijoihin tai lapsiperheisiin. Lukukausimaksuja ei tule, iltapäiväkerhotoimintaa ei supistettu eikä erityisopetuksesta leikattu.

- Olennaista on, että eilen sovitusta kuntapaketista ei tullut pelkkä leikkauslista, vaan palvelut turvaan rakenteellisilla uudistuksilla. Joukossa on vaikeitakin päätöksiä, mutta tässä taloustilanteessa uudistaminen on välttämätöntä.

Niinistö arvioi puheessaan, että tämän syyskauden isot päätökset osoittavat hallituksen olevan toimintakykyinen ja pystyvän vaikeisiinkin päätöksiin, joilla pureudutaan kestävyysvajeeseen eli julkisen talouden menojen ja tulojen epätasapainoon.

- Haluan korostaa, että rakenteellisten uudistusten avulla vältetään se tie, että julkista taloutta sopeutettaisiin leikkaamalla ihmisten hyvinvoinnista. Rakenteelliset ratkaisut kestävyysvajeen paikkaamiseksi on muistettava myös kevään kehysriihessä. Vihreiden mielestä enää ei sovi tehdä kotimaista kysyntää heikentäviä menoleikkauksia, jotka vaarantavat Suomen nousun taantumasta. Painopiste on nyt rakenteiden uudistamisessa.

- Toinen valinta on se, että nyt pitää laittaa huomio elinkeinoelämän uudistamiseen. Tarvitaan ratkaisuja, jotka edistävät älyn ja vähäpäästöisyyden yhdistävien ratkaisujen käyttöönottoa. Cleantechillä voidaan luoda 50 000 työpaikkaa vuoteen 2020 mennessä, Niinistö sanoi.

- Vihreät on uudistuspuolue, joka eturyhmäpolitiikan sijaan haluaa tehdä päätöksiä, jotka ovat kokonaisuuden kannalta järkeviä ja ottavat huomioon tulevat sukupolvet. Yhteiskunnan rakenteellinen uudistaminen on meille Vihreille ehkä helpompaa kuin vanhoille puolueille, Niinistö summasi.

Jaa sivu: