— Maria Vuorelma

Vihreät/EVA seminaari: Vapaakaupan rajat - Mitä kannattaa tietää TTIP-sopimuksen neuvotteluista?

 

Tervetuloa keskustelemaan europarlamentaarikko Satu Hassin ja kansanedustaja Anni Sinnemäen kanssa vapaakaupasta ja sen rajoista Arkadia International Bookshopiin (Nervanderinkatu 11) maanantaina 3.3. klo 14-16!

Heinäkuusta 2013 alkaen EU ja Yhdysvallat ovat neuvotelleet transatlanttisesta vapaakauppasopimuksesta (TTIP), jonka yhtenä tarkoituksena on poistaa kaupan esteitä osapuolten väliltä. TTIP:n tarpeellisuutta on perusteltu EU-alueen ja Yhdysvaltojen keskinäisen kaupankäynnin lisäämisellä ja talouskasvulla. Suljettujen ovien takana käydyt sopimusneuvottelut ovat kuitenkin samalla herättäneet perusteltua huolta siitä, että TTIP:tä käytettäisiin heikentämään eurooppalaisia standardeja ympäristö- , kuluttaja-, maatalous-, terveys-, työ- ja tietosuojalainsäädännössä.

Yksi keskeinen huolenaihe TTIP:n tiimoilla on ollut EU:n ja Yhdysvaltain välille valmisteltu investoija-valtio -riitojenratkaisumekanismi (ISDS). Sen tarkoituksena on suojata erityisesti epävakaissa maissa toimivien yritysten investointeja esimerkiksi kansallistamiselta viemällä riitojen ratkaisu kansallisilta tuomioistuimilta kansainvälisille välimiestuomioistuimille. Voimakkaan julkisen kritiikin vuoksi EU-komissio päätti tällä viikolla lykätä investointisuojaa koskevia neuvotteluja myöhemmäksi ja järjestää asiasta kansalaiskuulemisen.

Lue myös Jyrki Kasvin blogi TTIP-sopimuksesta.

Jaa sivu: