— Marja Honkonen

Jyrkin aakkoset

"E" niin kuin ehdokas, "V" niin kuin vihreä. Ehdokkaan aakkoset -sarjassa vihreät eurovaaliehdokkaat paljastavat palan itsestään kirjain kerrallaan. Jyrki Kasvi muistelee lämmöllä vanhaa Commondore Vic-20 -tietokonetta ja paljastaa kuka - tai mikä - on Iippo.

Aalto-yliopisto. Alma materini TKK:n perinnön jatkaja, mutta taloutta ja muotoilua rikkaampana. Kaipaa mausteeksi vielä ripauksen humanismia ja yhteisen kampuksen, jossa keitos saa muhia ja kuplia.

Burlesque. Elämänilo ja -asenne eli ”more is more”, on sitten kyse pyörivistä liekehtivistä tasseleista tai korkean paikan kammoa uhmaavista koroista.

Commodore Vic-20. Ensimmäinen tietokoneeni, johon investoin kesän tienestit levysoittimen asemesta. Valinta ratkaisi elämäni suunnan.

Digitalisaatio. Tieto- ja viestintäteknologian kehityksen mukanaan tuoma hyvin nopea sosiaalinen, taloudellinen ja yhteiskunnallinen murros. Tähän asti kehitys on on painottunut teknologiaan, nyt tuo teknologia muokkaa meidän yhteiskuntaamme, elämäntapaamme ja kulttuuriamme. Esimerkiksi maailman arvopaperikaupasta jo yli puolet on tekoälyjen hallinnassa. Nyt tehtävät poliittiset valinnat ratkaisevat, ovatko murroksen vaikutukset ihmisten arkeen yhtä dramaattisia kuin teollistuminen 1800-luvun alussa.

Espoo. Kotikaupunkini vuodesta 1983, kun saavuin fuksina Otaniemeen.

Facebook. Sosiaalinen media on mahtava työväline, mutta vaatii itsekuria, tai ei ehdi pelaamaan tietokonepelejä.

Gaiman, Neil. Tajunnan räjäyttävä kirjailija ja sarjakuvakäsikirjoittaja, mm. Sandmanin ja Unohdettujen jumalien luoja. Minulla on hänen omistuskirjoituksensa! [tanzen]

Horizon 2020. EU:n rahoittama 87 miljardin euron tutkimusohjelma, johon investoidaan lähivuosina yhdeksän prosenttia EU:n budjetista. Rahojen kohdentamisesta ja jakoperusteista väännetään myös EU-parlamentissa.

Iippo. Merikajakkini. Saanut nimensä Mauri Kunnaksen Urheilukirjan ralliautoilijan mukaan. Iipon paras kaveri on perheen toinen kajakki Nestori.

Joukkoistaminen. Yhteisöllinen tapa tehdä asioita. Perinteiset liiketoimintamallit ja niitä ohjaamaan laadittu lainsäädäntö kipuilevat usein joukkoistamisen kanssa. Esimerkiksi joukkoistamalla kirjoitettu Wikipedia tuhosi muutamassa vuodessa koko tietokirjabisneksen, eikä kukaan tunnu tietävän, miten vanhaa rahankeräyslakia pitäisi soveltaa Wikipedian kansainväliseen yhteisörahoitukseen.

Kasvihuone. Lempipaikkani maailmassa. Pieni pöytä ja kaksi tuolia, joissa lukea ja nauttia teetä tai punaviiniä mullan ja kypsyvien tomaattien tuoksussa ja kuunnella sateen ropinaa taustalla.

Lähdesuoja. Journalismin edellytys. Ihmisten on voitava paljastaa toimittajalle yhteiskunnallisesti merkittäviä luottamuksellisia tietoja ilman pelkoa. Jouduin puolustamaan oman blogini lähdesuojaa hovioikeudessa asti. Syyttäjä vaati minua paljastamaan eduskunnan seksuaalisesta häirinnästä kertoneen blogini lähteet uhkavankeuden uhalla, mutta tuomari totesi lähdesuojan koskevan myös blogeja.

Meri. Olen lyhyttä Kalajärvellä piipahtamista lukuun ottamatta asunut aina meren lähellä. En tunne oloani kotoisaksi, jos ilmassa ei ole lahoavien kaislojen aromia.

Neutraali verkko. Tieto haluaa ja sen tulee olla Internetissä vapaata ja tasa-arvoista.

Otaniemi. Kaihoisa huokaus.

Pyhtää. Lapsuuteni ja nuoruuteni merellinen kotikunta ja kesäinen mökkeilykunta Kotkan ja Loviisan välissä. Yhdessä kunnassa kaksi upeaa kansallipuistoa, Valkmusa ja Itäinen Suomenlahti. Veneilijöiden kannattaa pysähtyä Kaunissaaressa lohisopalla.

Qubit. Kvanttibitti eli mahdollisesti tietojenkäsittelyn seuraava vallankumous. Jos useamman qubitin samanaikainen hallitseminen onnistuu, tuloksena oleva kvanttitietokone olisi nykyisiin tietokoneisiin verrattuna kuin risteilyohjus puunuijaan verrattuna.

Robotisaatio. Digitalisaation fyysinen puoli. Robotit tulevat ulos tehtaista, ja pölyt imuroiva Roomba on vasta alkua. Esimerkiksi johtavat autovalmistajat ovat ilmoittaneet tuovansa robottiautot markkinoille vuoteen 2020 mennessä. Nyt valittavan parlamentin kausi päättyy vuonna 2019 eli sen on säädettävä robotisaatiota koskevat lait.

Softari. Nokia Datan asiakaslehti, jota tein opiskeluvuosina MikroBITTIin ym. kirjoittamisen ohessa.

TTIP. Euroopan Unionin ja Yhdysvaltojen välillä neuvoteltava vapaakauppa ja investointisuojasopimus. Vaikka vapaakauppa on periaatteessa hyvä periaate, sopimusluonnoksessa herättää huolta I-kirjain eli investointisuoja. Kansainvälisten suuryritysten lobbaamassa muodossa se noususisi kansallisen lainsäädännön yläpuolelle.

Über. Kaliforniassa perustettu yhtiö, jonka liiketoimintamalli yhdistää sosiaalisen median ja taksipalvelut. Samaa periaatetta voisi soveltaa esimerkiksi haja-asutusaluiden kuljetuspalveluihin.

V for Vendetta. Alan Mooren sarjakuva ja siitä tehty elokuva, jotka kuvaavat viiltävästi, miten helposti demokratia sortuu totalitarismiin, ja miten vaikeaa siitä on vapautua.

World of Warcraft. Blizzardin jo lähes 10 vuotta vanha mörppi, jonka ääressä on tullut vietettyä toinenkin ilta ja yö. Nykyinen päähahmoni on tason 90 verihaltia roksu, joka vapauttaa Orgrimmarin etnisiin puhdistuksiin ym. örkinoikeusloukkauksiin syyllistyneen sotilasdiktaattorin vallasta kerran viikossa.

Xiexie. Kiitos mandariinikiinaksi. Opiskelin nuorena kiinaa kaikki TKK:n Kielikeskuksen tarjoamat opintojaksot, mutta käytön puutteessa mandariinini on taantunut ni hao, xiexie-tasolle. Lunastamaton lupaus itselleni on palata vielä mandariinin kieliopin pariin, sillä kieli on portti kulttuuriin ja ihmisten ymmärtämiseen.

Yksityisyys. Kansalaisoikeus ja demokratian edellytys. Digitaalisessa yhteiskunnassa kaikesta inhimillisestä toiminnasta jää jälkiä, ja yksityisyyden turvaaminen on haaste sekä uutta tekniikkaa kehittäville insinööreille että tekniikkaa sääteleviä lakeja säätäville poliitikoille.

Zzzz: Olen yöeläjä. Esimerkiksi kirjoittaminen sujuu minulta öisin paljon paremmin kuin päivällä. Innostava idea voi valvottaa auringonnousuun näppäimistön ääressä, minkä jälkeen muun maailman vuorokausirytmiin sopeutuminen voi tuottaa ongelmia. Minua on jouduttu herättelemään kesken toisenkin kokouksen.

Å. Å-kirjain muistuttaa Suomen siteistä Pohjoismaihin. Å-kirjain otettiin käyttöön 1500-luvun puolivälissä, pian 1300-luvun lopulla syntyneen Kalmarin Unionin hajoamisen jälkeen. Mietin usein, millainen Euroopasta ja Suomesta olisi tullut, jos Kalmarin Unioni olisi kestänyt ja Suomi olisi edelleen sen osa.

Ärende. Espoon valtuuston kokoukset ovat kaksikielisiä, enkä valtuuston puheenjohtajana toimiessani koskaan muistanut, pitikö ärende lausua äärende vai eerende, mikä tuotti ilmeistä hilpeyttä valtuuston ruosinkielisille jäsenille.

Öljyhuippu. Nykyinen länsimainen elämäntapa perustuu energian, etenkin öljyn holtittomaan tuhlaamiseen. Öljyä on kuitenkin maaperässä rajallisesti. Se on arvokas uusiutumaton luonnonvara, jolle myös tulevilla sukupolvilla olisi käyttöä, paljon tärkeämpää käyttöä kuin polttaminen.

Jaa sivu: