— Erkki Perälä

Vihreä eduskuntaryhmä Kalajoella: Ammatillisen koulutuksen leikkaukset ovat sosiaalinen aikapommi

Vihreä eduskuntaryhmä esitteli omia vaihtoehtojaan työllisyyden parantamiseksi ja julkisen talouden vahvistamiseksi kesäkokouksessaan Kalajoella. Sipilän hallitus on luvannut kertoa työllisyyslinjauksistaan budjettiriihessä elokuun lopussa.

- Hallituksen tähänastinen linja työttömyyden hoitoon on ollut vaikeuttaa työttömien elämää. Työttömyysturvan ehtojen tiukentaminen ei kuitenkaan auta, jos ihmisillä ei ole varaa asua siellä, missä töitä olisi tarjolla. Kohtaanto-ongelmaa tulisi ratkoa madaltamalla asumisen hintaa kasvukeskuksissa. Sitä tukisivat panostukset toimiviin raideyhteyksiin siellä, missä asumisen hinta on karannut käsistä, esittää Outi Alanko-Kahiluoto.

Ruotsiin verrattuna Suomen synnytysikäisten naisten työllisyysaste on selvästi matalampi, samoin päivähoidossa olevien lasten osuus. Sipilän hallituksen päätös rajoittaa päivähoito-oikeutta ja suunnitelmat korottaa päivähoitomaksuja ovat ajamassa entistä useamman naisen kotiin. 

- On ihmeellistä, että samaan aikaan kun kokoomuksen valtiovarainministeri Petteri Orpo ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen puhuvat julkisuudessa maksuttoman ja laadukkaan varhaiskasvatuksen puolesta, juuri heidän johdollaan heikennetään lasten päivähoitoa ja tehdään siitä perheille entistä kalliimpaa. Odotammekin hallitukselta konkreettisia toimia näiden puheiden takeeksi, Alanko-Kahiluoto huomauttaa.

Hallitus jatkaa myös koulutuksen kurjistamista. Ensi vuoden budjetissa suurin kärsijä on ammatillinen koulutus, josta leikataan 190 miljoonaa euroa.

- Ammatillisen koulutuksen aloituspaikkojen ja lähiopetuksen leikkaaminen yhdistettynä nuorisotakuun unohtamiseen ja opintotuen leikkauksiin on sosiaalinen aikapommi. Yhä useampi peruskoulunsa päättävä tai ammatillisen koulutuksen keskeyttävä nuori jää tyhjän päälle. Tästä aiheutuu paitsi nuorille itselleen myös yhteiskunnalle valtavia sosiaalisia ja taloudellisia kustannuksia, jotka näkyvät vielä vuosienkin päästä, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Olli-Poika Parviainen varoittaa.

Vihreät ovat esittäneet koulutusleikkausten korvaamista ympäristölle haitallisia tukia leikkaamalla. Vuoden 2016 vaihtoehtobudjetissa koulutusleikkaukset korvattiin kilometrikorvausten ylikompensaation ja työmatkavähennyksen maltillisilla leikkauksilla.

- On turha väittää, etteikö hallituksen leikkauspolitiikalle olisi vaihtoehtoja. Esimerkiksi turpeen, kevyen polttoöljyn ja dieselin verotuet ovat yhteensä 1,3 miljardia euroa. Näistä säästämällä voitaisiin helposti korvata 300 miljoonan euron koulutusleikkaukset ensi vuodelle. Tämä vahvistaisi julkista taloutta ja koulutuksen laatua sekä suojelisi ympäristöä yhtä aikaa, Parviainen muistuttaa.

Hallitus suunnittelee myös poistavansa makeisveron, jonka tuotto on ollut noin 100 miljoonaa euroa vuosittain.

- Makeisverosta luopuminen ei ole tässä taloudellisessa tilanteessa järkevää. Uusi sokerivero voitaisiin ottaa helposti käyttöön, varsinkin kun sokerin osuus on tulossa pakolliseksi pakkausmerkinnäksi. Tällöin sokerivero voitaisiin ottaa käyttöön ilman ylimääräistä byrokratiaa. Hedelmät ja marjat voitaisiin jättää veron ulkopuolelle. Sokerivero torjuisi lasten ylipainoa ja hampaiden reikiintymistä, eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Krista Mikkonen huomauttaa.