— Pekka Haavisto

Pekka Haavisto: Järjestäytynyt rasismi rikoslakiin, vääryyksiin puuttuminen jokaisen ihmisen tehtävä

Kansanedustaja Pekka Haavisto vaati eduskunnassa järjestäytyneen rasismin kieltoa rikoslakiin ja kaikkien poliittisten liikkeiden irtisanoutumista väkivallasta ja vihapuheesta. Haavisto peräänkuulutti jokaisen ihmisen valmiutta puuttua vääryyksiin ajankohtaiskeskustelussa ääriliikkeistä ja väkivallasta.

- On aika rikkoa hiljaisuus. Kuolemaan johtanut väkivalta ääriliikkeen tilaisuudessa Helsingissä on herätys siihen, että Suomessa pesii väkivaltaan turvautuvia poliittisia liikkeitä. Sama nähtiin Jyväskylän kirjastopuukotuksessa tammikuussa 2013, Haavisto huomautti.

Haavisto nosti esiin olemassa olevat keinot väkivaltaisten ääriliikkeiden torjumiseksi sekä ajankohtaisen lakialoitteen järjestäytyneen rasismin kiellosta.

- Demokratialla on oikeus itsepuolustukseen. Emme hyväksy väkivallan käyttöä koskaan poliittisten tavoitteiden ajamiseen. Lainsäädännössä on jo nyt välineet väkivallan käytön, väkivaltaan yllyttämisen, rasismin, vihapuheen ja järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi. Käytetään niitä. Rikoslakiin tulee myös lisätä järjestäytyneen rasismin kielto, Haavisto vaati.

Suomessa ei aina Haaviston mukaan tunnisteta viharikoksia tai rasistisia motiiveja rikollisuudessa. Vuosittain tehdään 600—700 rikosilmoitusta, jotka sisältävät epäilyn rasismista. Rasismia rangaistuksen koventamisperusteena käytetään vuosittain alle 20 tapauksessa.

- Uusnatsien toimintakulttuuriin kuuluu väkivallan käytöllä pelottelu. Jokainen poliittinen liike joutuu tekemään selväksi suhteensa väkivaltaan. Vasemmisto on tehnyt pesäeron aseelliseen vallankumoukseen, oikeisto oikeistoradikalismiin, vihreät ekoterrorismiin. Poliittisella kentällä kukaan ei saa flirttailla väkivallan tai vihapuheen kanssa. Kaikilla poliittisilla liikkeillä on tästä vastuu, Haavisto painotti.

Haavisto korosti puheessaan jokaisen ihmisen velvollisuutta puuttua rasismiin.

- Jos annamme vähänkään tilaa rasismille, silloin syntyy tilaa myös väkivaltaa ja syrjintää käyttäville liikkeille. Siksi rasismin torjuminen on koko yhteiskunnan yhteinen tehtävä, Haavisto vetosi.

- Onneksi Suomessa on myös tolkun ihmisiä. Tolkku on asian ymmärtämistä, mutta tolkkuun pitää liittää myös toimintakyky, uskallus puuttua asioihin. Kutsun sitä rönttiydeksi – uskallukseksi puuttua vääryyksiin. Tätä rönttiyttä Suomessa nyt tarvitaan. Hiljaisuuden aika on ohi, Haavisto totesi.