Pekka Haavisto nimitettiin Vihreiden presidenttiehdokkaaksi

Pekka Haavisto

Vihreiden puoluevaltuuskunta nimesi kansanedustaja Pekka Haaviston Vihreiden presidenttiehdokkaaksi kokouksessaan Lohjalla 12.2.2017

Pekka Haavisto nosti kokouksessa pitämässään puheessa esille sen, kuinka erilaisessa maailmassa elämme verrattuna viiden vuoden takaisiin presidentinvaaleihin.

- Venäjän toimet Krimillä ja Itä-Ukrainassa ovat rikkoneet kansainvälistä järjestystä. Syyrian, Irakin ja Libyan sodat ovat levittäneet kärsimystä ja lisänneet pakolaisuutta. Islamistiset terroristijärjestöt ovat iskeneet myös Euroopassa. Läntisessä maailmassa on tapahtunut kaksi suurta muutosta: Iso-Britannian Brexit-äänestys ja USA:n presidentinvaalit. Trumpin hallinto ottaa mittaa oman maansa perustuslaista, eivätkä kovenevat äänenpainot Iranin ja Kiinan suuntaan lupaa rauhallista vuotta 2017, Haavisto sanoi.

Haavisto korosti, että Suomen turvallisuudesta on huolehdittava ja kriisien alkusyihin puututtava.

- Puolustusvoimien aseiden ajanmukaistaminen ja esimerkiksi sotilastiedustelun kehittäminen sekä laaja turvallisuus- ja puolustuspoliittinen yhteistyö Ruotsin, Pohjoismaiden ja eurooppalaisten yhteistyökumppaniemme kanssa on meidän valintamme, Haavisto sanoi.

- Turvallisuus ei kuitenkaan pysyvästi parane, ellei kriisien alkusyihin puututa. YK:n tukeminen, rauhanturvatoiminta, siviilikriisinhallinta ja rauhanprosessien tukeminen ovat Suomen kaltaiselle maalle toimia, joilla kansainvälistä rauhaa ja vakautta voidaan edistää, hän totesi puheessaan.

- Emme tarvitse lisää viholliskuvia. Suomessakin on aika ajoin kiihdytetty keskustelua, jossa ikään kuin kilvoitellaan isänmaallisuudesta, leimataan tuo tai tämä ryhmä vähemmän isänmaalliseksi tai jopa epäilyttäväksi. Milloin halutaan kurittaa ruotsinkielistä varusmieskoulutusta, milloin luodaan epäilevä katse kaikkiin kaksoiskansalaisiin, Haavisto sanoi.

Hänen mukaansa ihmisryhmien leimaaminen tai syrjiminen maan sisällä on vaarallista. Se ei rakenna yhteisyyden tunnetta, halua puolustaa Suomea yhdessä.

- Tänä vuonna Suomi juhlii 100 itsenäisyyden vuotta. Noiden sadan vuoden eteen ovat monet sellaiset sukupolvet tehneet töitä, jotka eivät koskaan saaneet nähdä itsenäistä Suomea, vaikka siitä haaveilivat. Mutta he uskoivat Suomeen. Nyt on aika miettiä, millaiset seuraavat 100 vuotta Suomella on edessään, ja tehdä töitä Suomen tulevaisuuden eteen. Meiltäkin kysytään nyt uskoa Suomeen, Haavisto sanoi.

Haavisto valotti puheessaan myös oman presidentinvaalikampanjansa lähtökohtia.

- Tehdään uudenlainen kampanja - yllätetään itsemme ja muut. Hyvän kampanjan tulee olla avoin kaikenlaisille ihmisille. Ovien pitää olla auki kaikille, Haavisto painotti.