— Emmi Riikonen

Oppositiopuolueilta välikysymys ammatillisen koulutuksen leikkauksista ja koulutuksen eriarvoistumisesta

Ville Niinistö

Kaikki oppositiopuolueet jättivät Vihreiden aloitteesta yhteisen välikysymyksen ammatillisen koulutuksen leikkausten aiheuttamista seurauksista ja koulutuksen eriarvoistumisesta. Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

- Sipilän hallituksen koulutusleikkaukset osuvat voimalla ammatilliseen koulutukseen. YT-neuvottelut on käyty 102 ammatillisessa oppilaitoksessa ja 648 opettajaa on tähän mennessä irtisanottu. Tuhannet työpaikat ovat yhä vaarassa. Yhä useammalle nuorelle toisen asteen koulutus karkaa entistäkin kauemmas, eikä koulutuspaikkoja riitä kaikille. Leikkaukset uhkaavat erityisesti maaseudun ja lähiöiden poikien mahdollisuuksia saavuttaa toisen asteen tutkinto. Suuntaa on käännettävä, jotta koulutus ei eriarvoistu entisestään ja kasvavaa nuorten joukkoa ei syrjäytetä, korostaa Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

- Hallituksen tietoisten valintojen seurauksena ammatillisen koulutuksen aloituspaikat vähenevät, koulutusaloja karsitaan ja sitä kautta koulutuksen saavutettavuus kärsii. Näillä toimilla on suora yhteys nuorten syrjäytymisen lisääntymiseen erityisesti kasvukeskusten ulkopuolella. Hallitukselta on aluepolitiikka tässäkin suhteessa hukassa, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne arvioi.

- Lähiopetuksen määrä on jo nyt liian vähäinen ammatillisessa koulutuksessa. Hallituksen leikkausten myötä se tulee entisestään vähenemään. Lähiopetuksen puute heikentää opetuksen laatua, vaarantaa jatko-opintokelpoisuuden, lisää opintojen keskeyttämisiä ja supistaa opiskelijoiden sosiaalisia kontakteja ja yhteisöllisyyden kokemusta, toteaa vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

- Ammattikoulutus antaa hyvät valmiudet ammattiin, ja varmistaa siirtymisen kolmannelle asteelle. Yhteistyötä työelämän kanssa tulee kehittää edelleen, mutta hallituksen esittämät toimenpiteet sysäävät suuren osan koulutusvastuusta yrityksille, eikä opetukseen ja yleissivistykseen erikoistuneille oppilaitoksille, sanoo RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

- Rajut leikkaukset ammatilliseen koulutukseen ovat osoittautumassa juuri niin vahingollisiksi kuin syksyn budjettikeskusteluissa varoitimme. Säästöjen ajoittaminen ennen reformilainsäädäntöä on pakottanut oppilaitokset heikentämään opetuksen laatua ja vähentämään aloituspaikkoja. Tilanteesta kärsivät niin opiskelijat kuin työnantajat, mutta kaikkein suurimman vahingon kärsivät ne nuoret, jotka eivät edes pääse opiskelemaan. Koulutuksesta leikkaaminen on suora leikkaus tulevaisuuden kasvusta ja menestyksestä, sanoo Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman.


Koko välikysymysteksti luettavissa: https://www.vihreat.fi/artikkeli/2017/03/valikysymys-ammatillisen-koulutuksen-leikkausten-aiheuttamat-seuraukset-koulutuksen-eriarvoistuminen
Pressikuvia lehdistötilaisuudesta toimitusten käyttöön: https://tiedostot.vihreat.fi/data/public/03032017