Touko Aalto julkisen talouden suunnitelmasta: Suomi pystyy parempaan

Kansanedustaja, Vihreiden varapuheenjohtaja Touko Aalto sanoi julkisen talouden suunnitelmaa käsitelleessä Vihreiden ryhmäpuheessa, että koulutus, tutkimus, innovaatiot ja osaaminen ovat Suomen suurimmat voimavarat ja ilmastonmuutos suurin uhka. Aallon mukaan tämän pitää näkyä päätöksenteossa jo tänään, jotta Suomi voi vastata muuttuvaan maailmaan huomenna.

- On harhaanjohtavaa puhua isoista satsauksista koulutukseen, kun ensin leikataan valtavasti ja sitten paikataan vähän. Esimerkiksi ammatillisesta koulutuksesta on leikattu 190 miljoonaa. Nyt ammatillisen koulutuksen reformiin osoitettiin 15 miljoonaa kahdelle seuraavalle vuodelle. Se ei tuo takaisin menetettyjä aloituspaikkoja, irtisanottuja opettajia eikä poistettuja lähiopetustunteja, Aalto huomauttaa.
 
Aalto korosti puheessaan, etteivät pitkäaikaistyöttömät ole yhtenäinen ihmisjoukko. Erityisesti hän peräänkuulutti toimia nuorten tilanteeseen, moniongelmaisten ihmisten tukemiseksi sekä niille, joiden työttömyys on alkanut toimialarakenteen muutoksesta. Lisäksi hän kannustaa hallitusta karsimaan niitä yritystukia, jotka ovat selvästi haitallisia ympäristölle eivätkä uudista taloutta. Tällaisia ovat Aallon mukaan esimerkiksi uusi päästökauppakompensaatio sekä teollisuuden energiaveroleikkuri.
 
Aalto kiitti hallitusta varhaiskasvatusmaksujen alentamisesta, mutta kritisoi päätöstä jättää perhevapaajärjestelmä uudistamatta, vaikka nykyisen perhevapaajärjestelmän ongelmat ovat hyvin tiedossa.
 
- Vihreiden vaihtoehdossa molemmille vanhemmille korvamerkitään viisi kuukautta ansiosidonnaista perhevapaata ja yhden viiden kuukauden jakson vanhemmat voivat jakaa keskenään sopimallaan tavalla. Kotihoidontuki muuttuisi joustavammaksi hoitorahaksi, jota voisi käyttää myös pätkissä ja osa-aikaisesti. Tämä olisi sitä paljon toivottua joustoa sekä valinnanvapautta, Aalto sanoo.
 
Aalto kertoi Vihreiden olevan tyytyväisiä jokaisesta myönteisestä uutisesta, joka liittyy talous- ja työllisyyskehitykseen. Samalla hän korosti hyvien ehdotusten tarvetta, kun hallituksen itselleen asettamat talous- ja työllisyystavoitteet ovat jäämässä vajaiksi.
 
- Kun tämänkaltaisessa tilanteessa linjataan, että lisää leikkauksia ei tule, kokonaisveroaste ei saa nousta ja perhevapaiden tai yritysverotuksen uudistaminen ei käy, keinot talous- ja työllisyyskäänteen aikaansaamiseksi ovat rajallisia, Aalto huomauttaa.
 
Lue koko puhe täällä.