Emma Kari: Hallituksen arvovalinnat kasvattavat eriarvoisuutta

20.09.2017

Vihreä eduskuntaryhmä kritisoi hallitusta eriarvoistumisen lisäämisestä Suomessa. Vihreiden ryhmäpuheessa valtion talousarviosta kansanedustaja Emma Kari kehotti hallitusta pysähtymään miettimään, miten Suomea pitäisi uudistaa ja mitä Suomessa pitäisi vaalia.

– Me teemme nyt ensimmäistä budjettia seuraavalle sadalle vuodelle. Nyt tehdyillä arvovalinnoilla me valitsemme suuntaa tälle maalle. Mitä merkitystä on satavuotisjuhlavuodella, jos emme edes nyt pysähdy miettimään, mikä tässä maassa on kaikkein arvokkainta, kaikkein kauneinta? Kari sanoi.

Kari sanoi Vihreiden tarjoavan tasapainoisen vaihtoehdon, jossa puolustetaan heikompiosaisia ja koulutusta ja jossa torjutaan ilmastonmuutosta ja uudistetaan taloutta.

– Me uskomme, että hyvä maa nojaa koulutukseen ja osaamiseen. Kansainvälisissä vertailuissa Suomi on jäämässä jälkeen muista länsimaista koulutuksessa ja varhaiskasvatuksessa. Erityisesti pojat tippuvat kyydistä. Tämän me haluamme muuttaa. Siksi hallituksen valtavat koulutusleikkaukset on peruttava, Kari sanoi.

– Tasa-arvoisen päivähoito-oikeuden lopettaminen ja ryhmäkokojen paisuttaminen osuivat pahiten niihin lapsiin, jotka tarvitsevat varhaiskasvatusta eniten. Tehdyt virheet on myönnettävä ja korjattava. Maksujen alennus on hyvä asia, mutta se ei korjaa jo tehtyä vahinkoa, Kari jatkoi.

Karin mukaan hallituksella olisi mahdollisuus tehdä muitakin arvovalintoja.

– Siksi, toisin kuin hallitus, Vihreät tekee arvovalinnan leikata tehottomia yritystukia, sen sijaan, että säästäisimme koulutuksesta. On paljon helpompaa kasvattaa ehjiä lapsia kuin korjata rikkinäisiä aikuisia, Kari sanoi.

Kari kritisoi hallituksen tuloeroja kasvattavaa linjaa. Karin mukaan eriarvoisuuden kasvussa ei ole kyse itsestään tapahtuneesta kehityksestä, vaan hallituksen arvovalinnoista.

– Ei ole oikein antaa satojen miljoonien eurojen verohelpotuksia, kun samalla leikataan työttömiltä, eläkeläisiltä, opiskelijoilta ja lapsiperheiltä. Vihreät haluaa nostaa ihmisiä köyhyydestä ja uudistaa perhevapaat tavalla, joka aidosti parantaa isien asemaa kotona ja äitien asemaa työelämässä, Kari sanoi.

Kari totesi hyvän maan juurien olevan puhtaassa luonnossa. 

– Me haluamme pitää huolta kauniista metsistämme ja kirkkaista vesistämme ja pysäyttää luonnon monimuotoisuuden hupenemisen. Siksi hallituksen valtavat leikkaukset luonnonsuojeluun on peruttava. Tulevaisuuden maailmassa pärjäävät ne, 
joilla on uskallusta olla edelläkävijöitä, Kari sanoi.

– Kunnianhimoisella ilmastopolitiikalla me uudistamme Suomen taloutta ja autamme suomalaisia yrityksiä pääsemään kansainvälisille markkinoille puhtaan teknologian huippuosaajina, Kari sanoi.

Koko puhe luettavissa täällä.