< Takaisin Vihreiden Bali-teemasivulle

Euroopan parlamentin jäsen, pitkän linjan vihreä vaikuttaja Satu Hassi suuntaa yhtenä Euroopan parlamentin Greens/EFA -ryhmän edustajista Balin ilmastokokoukseen. Hassin matka Balille alkaa perjantaina. Vihreiden verkkotoimitus tavoitti Hassin matkalaukkujen keskeltä ja ehti esittää kiireiselle mepille muutaman kysymyksen.

Vihreät: Millä mielin Balille, mitkä ovat yleistunnelmat ennen matkaasi Indonesiaan?

Satu Hassi: Balin kokous on suunnilleen yhdestoista hetki aloittaa neuvottelut "Kioto kakkosesta". IPCCn presidentti Pachauri sanoi äskettäin, että globaalit päästöt pitäisi saada laskuun viimeistään vuonna 2015. Siihen on enää tosi vähän aikaa.

Kyse on yhdestä historian vaikeimmista haasteista kansainväliselle diplomatialle - kaikki isot hiilidioksidipäästäjät, myös Kiina ja Intia, täytyisi saada mukaan päästöjen rajoittamiseen, muuten ilmastonmuutosta ei saada kuriin. Tämä siitä huolimatta, että päästöt henkeä kohden ovat EU:ssa ja muissa teollisuusmaissa moninkertaiset Kiinaan ja Intiaan verrattuna.

V: Miksi juuri Balin kokous on niin tärkeä?

SH: Juuri siksi, että aikaa globaaliin suunnanmuutokseen on niin vähän. Tutkijoiden viestit ilmastonmuutoksen etenemisestä ja päästövähennysten kiireellisyydestä ovat muuttuneet vuosi vuodelta hälyttävämmiksi, Ilmasto muuttuu ennakoitua nopeammin. Esimerkiksi Pohjoisen Jäämeren jäästä suli tämän vuoden loppukesällä uskomattomat miljoona neliökilometriä, eli suunnilleen kolme kertaa Suomen pinta-ala.

V: Mitä itse odotat Balilta? Mitkä ovat tärkeimpiä tavoitteita?

SH: Vuonna 2012 päättyvän "Kioto ykkösen" ja sen seuraajan välille ei saa jäädä aukkoa, joten "Kioto kakkonen" pitää saada valmiiksi viimeistään vuonna 2009. Balilla EU:n tulee tehdä kaikkensa, jotta päätetään virallisesti vuoden 2012 jälkeistä ilmastosopimusta koskevien neuvottelujen aloittamisesta ja lyödään lukkoon sen päälinjat, ja vielä sellaisina, että on oikeasti mahdollista rajoittaa maapallon lämpeneminen alle 2 asteen.

Jotta tässä onnistuttaisiin, kaikki teollisuusmaat pitää saada hyväksymään itselleen sitovat päästörajat, myös USA. Tämän viikon ilouutinenhan oli, että Australia tuli mukaan Kiotoon, eli USA on nyt ainoa teollisuusmaa Kioton ulkopuolella. Mutta yhtä välttämätöntä on saada isoimmat kehitysmaat, kuten Kiina ja Intia, hyväksymään rajat päästöjensä kasvulle.

Eli: uusi sopimus valmiiksi 2009, lämpeneminen rajoitettava alle 2 asteeseen ja kaikki isoimmat päästäjämaat mukaan, tietysti tavalla, joka ottaa huomioon sen, että päästöt henkeä kohden ovat nyt kovin erilaiset teolisuusmaissa ja kehitysmaissa.

 

Kuva: Jouni Harala

Jaa sivu: