< Takaisin Vihreiden Bali-teemasivulle

Balin ilmastokokouksen ensimmäisinä päivinä ei saatu ihmeitä aikaan. Vaikka kokouksen tunnelma oli optimistinen, se oli ennen kaikkea odottava, sillä suuri osa kokouksen kiireisistä arvovieraista saapuu paikalle vasta viikonlopun tienoilla, jopa myöhemmin.

Vaikka kokouksen tärkeimpänä asiana on Kioton jälkeisen sopimuksen tiekartan luominen, on väärin ajatella, että tiekartan synty olisi kokouksen ainoa asia. Erilaisia sopimuksia ja ohjeita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi saadaan aikaan päivittäin. Esimerkiksi keskiviikkona odotettiin, että ilmastokokouksessa saadaan aikaan sopimus, jolla pyritään hillitsemään metsien hakkuuta kehitysmaissa. Asia on merkittävä, sillä metsät ovat huvenneet peräti kolmentoista miljoonan hehtaarin vuotuista vauhtia 1990-luvun alusta lähtien. Eräissä laskuissa metsien häviämisen vaikutukset vuotuisiin kasvihuonekaasupäästöihin ovat kahdenkymmenen prosentin luokkaa.

Monen kokoukseen osallistujan mukaan tässäkin ongelmassa avaintekijänä on uusi teknologia. Riskit ovat kuitenkin suuret, sillä samalla kun kehitysmaiden talouden ja hyvinvoinnin kasvu kiihtyy, myös hiilidioksidipäästöt kasvavat merkittävästi. Koska kehitysmaiden kehittymisen hidastaminen ei ole mahdollista, eikä edes tarkoituksenmukaista, kokouksen yleinen mielipide tuntuu olevan, että teknologialla voidaan ratkaista koko joukko suuria ongelmia.

Ajattelutavalla on myös epäilijänsä. Skeptisempien mielestä uusien teknologisten ratkaisujen käyttöönotto ei ole riittävä ratkaisu ilmastonmuutoksen hillitsemiseen. Heidän mukaansa tiukat kansainväliset suitset ovat tarpeen myös kehittyville maille, Yhdysvaltojen kaltaisista suursaastuttajista puhumattakaan.

Jaa sivu: