Vihreitä vastauksia kysymyksiin

Lokakuussa avatulle Vihreiden kysymyspalstalle on tullut mukavasti kysymyksiä.

Ensimmäisissä kysymyksissä pohditaan ydinvoima-asiaa, öljylämmitystä, ruuhkamaksuja - sekä sotapalveluksen vegaaniproblematiikkaa ja äänilevyasioita.

Mitä ihmettä? Lue vastaukset alta!

Huom! Uusia kysymyksiä voi esittää täältä

 


 

Kuka näihin kysymyksiin vastaa? -- Aapo

Vihreä eminenssi.

 

Ruuhkamaksut: ilmasto- vai tilakysymys Teille? -- MiVa

Oikeastaan molempia. Ruuhkamaksut vähentävät sekä ilmasto-ongelmaa että puuttuvat autojen viemän tilan problematiikkaan. Oikealla tavalla toteutettuna ne myös lisäävät joukkoliikenteen tarjontaa.

 

Jäi vähän epäselväksi tuosta bloggauksesta, että missä kysymyksiin vastataan, kun vastataan "täällä, Vihreiden verkkosivuilla". Tuleeko oikeaan navigaatioon esim. linkki "Kysymyksiä ja vastauksia" tms? Toinen ongelma on, että kysyjä ei välttämättä saa ikinä tietää, että vastataanko hänen kysymykseensä lainkaan. -- Epätietoinen Hämeestä

"Hämäläiselle" tiedoksi, että linkki on tuossa oikealla. Ja joo, kysyjä ei saa tietää, vastataanko hänen kysymykseensä lainkaan, ellei satu olemaan niin viekas ja valistunut, että seuraa kysymyspalstaa ja vielä sattuu muistamaan, mitä on sattunut kysymään.

 

Miksi vihreät ei ota aktiivisesti (julkisesti) kantaa useisiin ympäristön- ja luonnonsuojelun vaarantaviin hankkeisiin, metsähallituksen yhtiöittämiseen, aluehallinnon uudistukseen ja rakentamiseen Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa? Ollaanko vihreissä huomattu millaiseen vaaraan ympäristönsuojelun edistäminen asetetaan, kun aluehallinnon uudistuksessa tehdään yhteiset strategiset tulossopimukset elinkeino- ja liikenneviranomaisten kanssa?? -- Hätähuuto ympäristökeskuksesta

Vaikkei kaikki ole - valitettavasti - mennyt mediassa suurellisesti läpi, niin näihin kaikkiin on otettu kantaa montakin kertaa

Pallaksen kohdalla päädyimme myös äänestämään toisin kuin mitä muu hallitus esitti. Olisimme olleet valmiita hyväksymään sellaisen rakentamisen, jota voi pitää kunnostamisena, mutta emme hyväksyneet hallituksen esitystä, jota pidimme jo laajennuksena.

Seuraavassa puheenjohtaja Sinnemäen mietteitä hotellin laajennuksesta: http://www.vihreat.fi/fi/node/4539

Koko ALKU-hankkeen valmistelun ajan viestimme on ollut tämä: ympäristöhallinnon itsenäisyys on säilytettävä, ja vaikka toiminnallista ohjausta tehdään yhdessä eri ministeriöiden kanssa, vastaa ympäristöhallinnon substanssiohjauksesta jatkossakin ympäristöministeriö. Tärkeää on myös se, ettei ELY:n johtaja voi päättää substanssiasioista ohi vastuualueen päällikön.

 

Milloin teiltä tulee uusi levy? -- Pate

Heti kun kristillisdemokraatit saavat ekokonservatiivisen metsästysschlager-levynsä julki.

 

Siirtelemmekö täällä vain Titanicin kansituoleja? Ilmasto lämpenee enemmän kuin kukaan on odottanut, kalat loppuvat meristä, pohjavedet suolaantuvat, tuhannet lajit kuolevat sukupuuttoon, sademetsät katoavat jne... -- Ekokatastrofia odotteleva

Sanopa se. Paljon on työtä tehtävänä meillä ja muualla.

 

Laskeeko sähkön tuotannon tarve jos alamme käyttämään sähköautoja? -- Jälä

No ei nyt kai. Mutta kääntäen: aika hillitöntä tahtia saa niitä sähköautoja tulla markkinoille, jotta niiden vaikutus esimerkiksi Suomen sähkönkulutukseen seuraavan kymmenen-viidentoista vuoden aikana olisi edes jonkinmoinen.

 

Mikä on Vihreiden suhtautuminen yksityisiin sosiaalipalveluihin. Eli millainen jako kunnan ja yksityisten välillä on mielestänne sopiva esim. vanhustenhuollossa ja lastensuojelussa. Kumpaan tulisi tällä hetkellä painopistettä siirtää vai onko nykyinen tilanne sopiva? Mikä säätelee sopivan jaon yksityisen ja julkisen välillä, onko se taloudellisuus, laatu, ennakoitavuus vai mikä? -- Arppe

Olemme pyrkineet suhtautumaan yksityisen ja julkisen palveluiden tuotantoon käytännöllisesti. Emme näe kumpaakaan, kunnallista tai yksityistä palvelutuotantoa (tai kunnallisten palveluiden yksityistämistä), itsetarkoituksena. Molempia tarvitaan ja ratkaisut rajanvedossa on tehtävä paikallisesti huolellisen harkinnan tuloksena. On kuitenkin selvää, että kunnalla täytyy olla päävastuu nykyisten palveluiden tuotannossa.

Vihreiden kymmenen teesiä palvelutuotantoon löytyvät täältä: http://www.vihreat.fi/node/1431

 

Haluaisin inttiin mutta olen vegaani. Joudunko valitsemaan sivarin ruokavalioni takia? -- Petteri

Ei se kai välttämätöntä ole. Mutta kunnon kulinaristin kannattaa muistaa, että kaikenmoisten vegaanisapuskakokemusten vaihtaminen lienee sivarissa hieman helpompaa kuin kasarmilla.

 

Mikä on Vihreiden virallinen kanta a) tekijänoikeuden laajentamiseen/supistamiseen b) uusien piratisminvastustamislakien laatimiseen (esim. three strikes) c) massiivisiin korvausvaatimuksiin tekijänoikeuslakien rikkomisesta d) lapsipornofiltteriin e) anonymiteettiin internetissä f) ohjelmisto- ja lääkepatentteihin? Jos virallista kantaa ei ole, mitkä ovat puoluejohdon henkilökohtaiset näkemykset? -- J

Vihreissä käydään parhaillaan paljon keskustelua erilaisista tekijänoikeuskysymyksiin liittyvistä seikoista. Näitä kysymyksiä pohtimaan on perustettu oma työryhmänsä, jonka tavoitteena on tuottaa Vihreille tekijänoikeuspoliittiset linjat. Ne tulevat julki syksyllä 2010. Joten palataan "virallisiin vastauksiin" viimeistään silloin.

 

En ymmärrä, Vihreät vastustavat ydinvoimaa, kuitenkin hallitusta kannatavat, joka lisää ydinvoimaa. Onko Vihreät luopuneet aatteestaan. -- Heikki H

Ydinvoimapäätöksiä tehdään näillä näkymin ensi keväänä. Vihreiden, toisin kuin muiden, kanta on jo nyt tiedossa: tulemme äänestämään sekä hallituksessa että eduskunnassa lisäydinvoimaa vastaan. Perusteluja ja ydinvoimakantojamme voi tarkastella osoitteessa http://www.vihreat.fi/ydinvoima - kannattaa lukea. Nyt teemme kovasti työtä sen eteen, että enemmistö eduskunnasta äänestäisi lisäydinvoimaa vastaan. Mitä periaatteisiin tulee, mielestämme pystymme edistämään vihreitä asioita Suomessa ja koko Euroopassa paremmin hallituksen sisällä vaikuttamalla kuin oppositiosta vailla vaikutusmahdollisuuksia huutelemalla.

Kaikkien ydinvoiman vastustajien kannattaisi juuri nyt olla yhteydessä kansanedustajiin ja muihin vaikuttajiin ympäri politiikan kentän. Vihreisiin on turha tuhlata ruutia - kielteinen kantamme lisäydinvoimaan on selvä ja lyöty lukkoon. Mutta kansanedustajia ja muita päättäjiä, joilla ei ole vielä lukittua kantaa, on muissa puolueissa vaikka kuinka! Heihin kannattaa olla yhteydessä ja kertoa mielipiteensä lisäydinvoimasta.

 

Mitä mieltä olette osallenne langenneesta, yhäti voimissaan olevasta "Piipertäjä"-nimityksestä? -- Peeterangst

Sehän on kohteliaisuus. Mikäs tässä piiperrellessä, semminkin kun oikean laidan kannattajat syyttävät vasemmistolaisiksi ja vasemman tien kulkijat oikeistolaisiksi. Samalla kaikki haluavat vuoron perään olla vihreitä ja "tulla vihreiden tontille". Hyvä niin - lienemme tehneet jotakin oikein?

 

TURPEEN KÄYTTÖ-HÖLMÖLÄISTEN HOMMAA Turpeen poltto aiheuttaa tuotettua energiayksikköä kohti enemmän kasvihuonepäästöjä kuin muut fossiiliset polttoaineet, kivihiili mukaan lukien. -- Lasse K

Tämähän ei ollut kysymys, vaan silkkaa asiaa!

 

Milloin Suomessa aletaan verottamaan autopaikkoja kuten kiinteistöjä? Autot vievät tilaa muilta toiminnoilta, kuten puistoilta. Parkkipaikkojen pitäisi olla omistajilleen kalliita. -- autoton

Siinä kysyjä osuu naulan kantaan, että autopaikat ovat aivan liian halpoja. Kenties kaupunkitilakin tosiaan on alihinnoiteltua. Miten asiaan saadaan muutos, sitä on pohdittava.

 

Minkälaisia valoja/polttimoita vihreät käyttävät esim. puoluetoimistoissa? -- Ville L

Eduskunnan valaistusratkaisut eivät ole vihreiden vallassa, siellä on lamppua ja valonlähdettä jos jonkinmoista. Puoluetoimisto on valaistu kauttaaltaan loisteputkin, kuten muutkin saman rakennuksen toimistotilat. Sähkö loisteputkiin tehdään tuulivoimalla.

 

Onko tulossa tukea öljylämmityksestä luopuville kiinteistöille? Koska? Paljonko? -- Mikkonen

Hyviä uutisia: tämä on jo olemassa! Kotitalousvähennystä on korotettu merkittävästi ja työn osuudesta voi saada verovähennyksiä.

Tämän lisäksi voi hakea tarveharkintaista energia-avustusta. Ks tarkemmin täältä: http://www.ara.fi/default.asp?node=1263&lan=

 

Hei, Vihreät luukuttavat voimakkaasti ydinvoimaa vastaan ja tuulivoiman puolesta, mitkä ovat hyviä asioita. En ole kuitenkaan onnistunut löytämään tietoa siitä, mitä mieltä Vihreät ovat metsä- ja peltoenergian lisäämisestä. Siis yksityiskohtaista tietoa. Pitäisikö vihreiden mielestä panostaa peltoenergiaan? Kuinka paljon ja millä lailla talousmetsiä voi vihreiden mielestä käyttää energiantuotantoon? Millä tavoin biomassan käyttöä pitäisi edistää? -- Metsätähti

Bioenergian lisäämisessä on Suomen kaltaisessa metsäisessä maassa valtava potentiaali. Päästökauppa ja energian hinnan nousu parantavat jo sinänsä metsä- ja peltoenergian kilpailukykyä, mutta ainakin alkuvaiheessa tarvitaan myös vahvoja kannustimia. Metsähakkeen keruuta, biovoimaloiden rakentamista ja uuden teknologian kehittämistä tulee tukea.

Vihreät on ajanut syöttötariffin eli takuuhinnan ulottamista valikoiden myös metsä- ja peltoenergiaan. Monissa Euroopan maissa uusiutuvan energian tuotanto on saatu tariffeilla kovaan nousuun. Kustannukset ovat jääneet kohtuullisiksi suhteessa kestävästä energiasta saataviin moniin hyötyihin.

Metsäenergiaa olemme pohtineet mm. Vihreät timantit -linjapaperissa (http://www.vihreat.fi/files/liitto/Vihreat_timantit_metsapaperi.pdf). Puuenergian osuus maamme koko energiantuotannosta on jo noin 15 prosenttia. Käyttöä voidaan lisätä merkittävästi hyödyntämällä mm. hakkuutähteitä, mutta samalla on huolehdittava maaperän ravinnetasapainosta ja luonnon monimuotoisuudesta.

Peltoenergiassakin on mukavanlaisesti potentiaalia. Osassa niin sanotuista ensimmäisen sukupolven biopolttoaineista hiilitase jää kuitenkin aika heikoksi. Lupaavia vaihtoehtoja ovat erityisesti toisen sukupolven biopolttoaineet, joissa hyödynnetään jätteitä tai biomassaa, joka ei kilpaile ruoantuotannon kanssa.

Valtioneuvoston tuoreen tulevaisuusselonteon mukaan hyödyntämällä biokaasua, metsä- ja peltoenergiaa, aurinkolämpöä sekä tuulivoimaa maatiloista voisi tulla 2020-luvulla energiaomavaraisia. Siitä eteenpäin maatilat voisivat tuottaa uusiutuvaa energiaa muiden tarpeisiin.

 

Mitä Vihreät tekee kuolemanvaarassa olevien kotimaisten kielten, kuten viittoma- ja saamen kielten hyväksi? -- K. Happonen

Vihreiden kielipoliittinen työryhmä alkaa keväällä 2010 pohtimaan myös näiden kielten aseman parantamista.

 

Kokoomus on sininen, Vihreät on... niin, vihreä. Varmasti muitakin eroja on, mutta en nyt äkkiseltään keksi mitä - voinette auttaa? -- Anu

Vastataan loppuun lyhyesti ja vaikkapa näin: Vihreät on vastuullinen, tarjoaa käytännöllisiä ratkaisuja vaikeisiin ongelmiin ja ajattelee globaalisti.

 

Kuva: Stéfan / Flickr. Lisenssi: CC.

Jaa sivu: