Ydinaseeton maailma on mahdollinen

New Yorkissa on parhaillaan käynnissä ydinsulkusopimuksen seurantakonferenssi, jonka tarkoituksena on päästä yhteisymmärrykseen keinoista estää ydinaseiden leviäminen. Erityisesti presidentti Barack Obaman esittämä visio ydinaseettomasta maailmasta on lisännyt konferenssiin kohdistuvia odotuksia.

Euroopan vihreät (EGP) kannustaa eurooppalaisia poliitikkoja vahvistamaan EU:n roolia ydinaseriisunnassa.

Tärkeimmiksi tavoitteiksi ydinsulkusopimuksen seurantakonferenssissa on asetettava:

1. Selvän aikataulun luominen asteittaiselle luopumiselle kaikista ydinaseista. Visio ydinaseettomasta maailmasta tarkoittaa luopumista strategisten aseiden lisäksi myös taistelukentällä käytettävistä taktisista ydinaseista.

2. Luopuminen ydinsulkusopimukseen kirjatusta tavoitteesta edistää ydinvoiman siviilikäyttöä (Artikla IV). Ydinteknologiaa voidaan käyttää sekä energiantuotantoon että ydinaseisiin, minkä vuoksi ydinvoiman siviilikäytön edistäminen vaarantaa pyrkimyksen estää ydinaseiden leviäminen.

3. Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) vahvistaminen, jotta se voisi todella edesauttaa ydinaseriisuntaa ja estää ydinaseiden leviämistä. Järjestö tarvitsee lisää resursseja mm. monitorointi- ja todentamistoimintaan.

4. Intian, Pakistanin, Israelin ja Pohjois-Korean kannustaminen liittymään ydinsulkusopimukseen. EU-maiden ja muiden sopimuksen allekirjoittajamaiden on pidättäydyttävä viemästä ydinteknologiaa näihin maihin, jotka vähät välittävät kansainvälisestä turvallisuusarkkitehtuurista.

Lue lisää

Euroopan Vihreiden kannat ydinaseriisuntakonferenssiin

Tiedote: EU:n näytettävä tietä ydinaseriisunnassa

Annalena Baerbock blogissaan: Act now!

Jaa sivu: