Puoluetoimisto kasvattaa Osa 3.

Huomasin ensimmäisen punaposkisen mansikan toissapäivänä. Basilikan lehtiä voi nyppäistä jo välipalaleivälle. Vaikka sadonkorjuun aikaan on viikkoja, puutarhamme tarjoaa jo maistiaisia hoitajalleen.

Piipahdin eilen Pasilan kirjastossa kotimatkallani ja suuntasin puutarhakirjallisuuden hyllylle. Löysin oivallisen opuksen: for dummies -kirjasarjan omakasvatusopus, Growning your own fruit and veg for dummie. Kirjan on kirjoittanut Geoff Stebbings, mies jolla on takana ansioluettelon perusteella pitkä oppimäärä kasvien kasvatuksesta.

Kirjassa on ohjeita multasormisille puutarhatontuille niin tavanomaisten vihannesten ja hyötykasvien kasvattamiseen kuin erikoisempien lajikkeiden, kuten kiinan artisokan ja vesimelonien satoa tavoitteleville. Opin tunnin kirjastoreissulla paljon. Löysin myös luonnekuvauksia omille lajikkeillemme.

Stebbings kuvailee mintun monivuotiseksi ruohokasviksi, joka on päällekäyvän innokas leviämään maanpinnalla nousevien ja maan alaisten rönsyvarsien avulla. Aivan oma kappaleensa onkin, kuinka mintun kasvua voi kontrolloida, jottei se valtaa koko terassitilkkua. Oma ruukku onkin hyvä valinta mintun kasvattajalle. Minttu kasvaa parhaiten kosteassa, huokoisessa mullassa, puolivarjoisessa paikassa ja menestyy ruukussa vuodesta toiseen jos multa vaihdetaan jokaiselle kasvukaudelle.

Myös rosmariinin kasvatukseen annetaan hyviä ohjeita. Rosmariini viihtyy hyvin erilaisissa olosuhteissa kuin edellä ollut minttu: kuiva, aurinkoinen paikka saa rosmariinin tyytyväiseksi. Kirja kuvailee rosmariinin hailakan sinisiä kukintoja, jotka puhkeavat jäykkälehtisen ikivihreän pensaan oksille keväisin.

Kirjassa on myös esitelty lähes 20-sivun kappaleessa keittiöpuutarhan ekologista luomuviljelyä ja lisäksi veden säästämistä on painotettu erikseen: Vesi on arvokas luonnonvara, kirjoittaja muistuttaa. Kasvit olisi kasteltava illalla tai aamulla mullan ollessa viileää, jotta ylimääräiseltä haihtumiselta vältytään. Vettä voi myös säästää keräämällä sadevettä ja hyödyntämällä ns. harmaita vesiä. Kotitalouden harmaita vesiä ovat esimerkiksi suihku- ja käsien pesuvesi.

Suosittelen opusta. Kevyttä luettavaa ja simppeliä englantia kunhan ensin tarkistaa muutamat avainsanat sanakirjasta.

Ensiviikonloppuna terassimme kasveilla on kovat oltavat: Paloma kirmaa viikon lomalaitumilla ja itsekin suuntaan viikonlopuksi Joensuuhun ilosaarirockiin. On siis kokeiltava Stebbingsin neuvoa: viikonlopuksi kasvit varjoon ja täysi kastelu edellisenä iltana ennen lähtöä.

  

Kuvassa: Vaikka ensimmäinen mansikka on jo punaposkinen, raakileita on runsaasti kypsymässä

Kirjoittanut Sara Sajaniemi

Jaa sivu: