Vihreää talkootyötä – roskatonta rokkia

Ilosaarirock 2010 täytti Joensuun Laulurinteen juhlivasta festivaalikansasta, ruoantuoksusta, reggaesta, rokista, popista - ja roskista.

Sunnuntaiaamuna ja maanantaina festivaalien päätyttyä apuun saapuikin 40 haravoin, jätesäkein ja hansikkain varustettua Vihreää talkootyöläistä valmiina etsimään anniskelualuiden tuoppimuovilumesta ja lautaspinojen alta nurmea. Pohjois-Karjalan Vihreiden kokoama talkoojoukko teki väli- ja loppusiivouksen festivaalialueelle.

Kolmetuntisen välisiivousurakan aikana kerättiin irtoroskat ja panttipullot, mutta maanantain kokopäivän urakan aikana nypittiin tupakantumpitkin nurmikolta. Laulurinne täyttyi päätöspäivän äänistä: lokit kiljahtelivat kiiruhtaessaan viimeisten ruoantähteiden kimppuun, haravat rapsuttivat tasaisin sukimisin hiekkateitä ja ruohokenttiä ja trukit hurisivat kuljettaen kojujen rakenteita pinoihin päälavan eteen. Reipas porukka ja työn lomassa höpöttely saivat urakan tuntumaan kevyemmältä. Työ palkitsi tekijänsä: ero siivoutun ja siivoamattoman alueen välillä oli huima.

Roskan määrä sai miettimään, mikä ihmisiin menee festareilla. Miksi roskat heitetään maahan? Miksi biojäteroskikset olivat täynnä metallitölkkejä, tupakka-askin muoveja ja muovihaarukoita sinne kuuluvien biojätteiden ja maatuvien lautasten lisäksi. Talkoisiin osallistunutta puoluetoimiston työkaveriani, Veeraa ihmetytti lasipullojen viskaaminen maahan rikkoutumaan: alueellahan liikkuu normaalisti eläimiä ja kesälomaa viettäviä perheitä. Lasin siruja on vaikea huomata ja ne tekevät ilkeää jälkeä jalkapohjassa tai tassussa. Onko tämä ympäristöhehkutus pelkkää kosmetiikkaa, toinen ystäväni huokaisi.

Vaikka Ilosaarirock on panostanut ympäristöasioihin ja ansainnut kansainvälisen Green'n'Clean -ympäristösertifikaatin, on festivaaleilla vielä paljon kehitettävää. Tämänvuotinen tehostettu kierrätysneuvonta kantanee hedelmiään vasta vuosien kuluttua.

Ilosaarirockin aluevastaava Katri Kilpiä lupaakin festivaalien nettisivuilla, että Ilosaarirockin pitkällinen tavoite on päästöneutraalisuus, vaikka myöntää samaan hengenvetoon, että tavoitteeseen on vielä matkaa.

Kierrätysastioita on metalleille, lasille, kartongille, ongelma-, bio- ja sekäjätteelle, mutta festareiden päättyessä lähes jokainen laatikko sisälsi samaa tavaraa: lajittelematonta sekajätettä. Erijakeiden jäteastioilla ei ollut tunnusvärejä, vaan kerättävä lajike piti lukea A4-kokoisesta lapusta astian kyljestä. Festaritungoksessa lapun etsiminen lienee mahdotonta ja roskat halutaan nopeasti pois käsistä lähimpään jäteastiaan.

Leirintaalueella tilanne on varmasti aivan toinen ja jätteen lajitteleminen toimii paremmin.

Tänä vuonna lanseerattu Ilosaarirockin "Kertakäyttöisyys on kirosana" -kampanja lupasi mm. kierrätystä, jätemäärän vähentämistä ja selvityksen festivaalin päästöistä. Festivaalialueelle rakennettavia kierrätyspisteitä oli lisätty ja pisteille suunniteltiin myös kierrätysneuvojia. Ilosaarirock on teki lisäksi kahdeksaan ympäristölupausta.

Erinomainen parannus aiempaa olivat pantilliset tuopit anniskelualueelle. Palauttamalla käytetyn tuopin palautustiskille sai euronkolikon. Talkoita vetänyt Joensuun Vihreiden puheenjohtaja Ville Elonheimo muisteli ruokatauolla, miten vielä neljä vuotta sitten ennen panttikäytäntöä muovituoppeja oli paksuna mattona anniskelualueen nurmella: "Kierrätyksessä on edistytty vuosi vuodelta". Pestävät tuopit ovat vähentäneet muoviroskan määrää huomattavasti.

Talkootyöläisen työ tuntui tärkeältä. Laulurinne puhdistui jätteestä. Lisäksi tuntui hyvälstä tehdä konkreettisesti työtä vihreiden kollegoidensa, Pohjois-Karjalan Vihreiden, tukemiseksi. Elonheimo kertoikin, että talkoorahoilla katetaan Pohjois-Karjalan Vihreiden toimiston koko vuoden vuokra!

Kuitenkin, rehellisesti, parasta ilosaarirockissa oli monipuolinen ja runsas musiikkitarjonta ja ihmiset. Tuntemattomat ja ennalta tutut ystävät, kevätkääryleet päälavan reunustan nurmella, irtautuminen arjen itsestäänselvyyksistä, kuten pistorasioista ja korkokengistä, musiikin tilkkutäkki. Talkooporukka pääsi ilmaiseksi festivaalialueelle koko viikonlopun ajan.

Ilosaarirock täytti kirkkaasti ainakin yhden mainostamastaan kahdeksasta ympäristölupauksesta: "Lupaus 8 - Vihreää asennetta". Kiitos loistaville talkootyöntekijöille! Ensivuonna tavataan.

Kirjoittanut Sara Sajaniemi

Jaa sivu: